Έκτακτο EuroWorking Group την Πέμπτη με «φόντο» το χρέος

Έκτακτο EuroWorking Group την Πέμπτη με «φόντο» το χρέος

Η έκτακτη συζήτηση θα αποτελέσει το προπύργιο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Με αντικείμενο την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα της Τρίτης, θα συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του  Bloomberg.

Το πράσινο φως στη συμφωνία θα δοθεί από το Eurogroup στις 22 Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου. Εξάλλου, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η συμφωνία είναι μια θετική εξέλιξη αλλά η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Θα προηγηθούν δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group: η μία εκτάκτως αύριο ενώ η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου.

Στο μεταξύ, στις 11 – 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Εκεί θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επίτροπος Μοσκοβισί -με λίγα λόγια όλοι οι σημαντικοί παράγοντες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η μη προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεν θα έχει κατά πάσα πιθανότητα το χαρακτήρα της αποτίμησης για όσα συμφωνήθηκαν- μιας και όλα τα θέματα έκλεισαν και μένει μόνο να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή–  αλλά θα λειτουργήσει ως το προπύργιο της προτετοιμασίας για την εξεύρευση λύσης σχετικά με το χρέος. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η σχετική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, είτε στην επόμενη της 20ης Ιουλίου.