Eκτίμηση – σοκ για Ελλάδα από κορυφαίο αναλυτή του Bruegel: Ύφεση πάνω από 10% και πιθανότητα τέταρτου Μνημονίου

Eκτίμηση – σοκ για Ελλάδα από κορυφαίο αναλυτή του Bruegel: Ύφεση πάνω από 10% και πιθανότητα τέταρτου Μνημονίου

Ο κορυφαίος οικονομολόγος, senior fellow στο πιο επιδραστικό think tank των Bρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας μίλησε χθες σε ειδική εκπομπή του ΣΚΑΙ για την οικονομία και την επίδραση που θα έχει η πανδημία του Covid-19.

Όπως τόνισε ο αναλυτής του Bruegel, η εκτίμηση του είναι ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020 θα φτάσει το 10%, ενώ ανέφερε ότι το αισιόδοξα σενάριο είναι η πανδημία να έχει τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι και οι οικονομικές δραστηριότητες να ανακάμψουν σταδιακά, κάθε μια με διαφορετική ταχύτητα.

Για την Ελλάδα βλέπει κίνδυνο ύφεσης πάνω από 10%, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τον τουρισμό, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός τέταρτου πακέτου στήριξης.

“Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση λόγω του σημαντικού ρόλου του τουρισμού. Δεν θα εκπλαγώ αν το ΑΕΠ της Ελλάδας πέσει φέτος ακόμη και πάνω από 10% φέτος” ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να εκτιμήσει με αξιοπιστία το βάθος της ύφεσης, αλλά υπάρχουν αρκετοί δείκτες και επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι τεράστιες σε όλο τον πλανήτη. 

Πρέπει πάση θυσία, όπως λέει, να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να μην χάσουν την δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να στέλνουν στην οικονομία συνεχώς νέα ρευστότητα, όση και αν απαιτηθεί, ανέφερε επίσης.

Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ εκτιμάει ότι η υγειονομική κρίση θα προκαλέσει ύφεση στην ελληνική οικονομία κοντά στο 4% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισεκ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων.