Ελεύθεροι τέσσερις απαχθέντες του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Ελεύθεροι τέσσερις απαχθέντες του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές κρατούν ακόμη άλλους τέσσερις απεσταλμένους του Οργανισμού.

Οι αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τέσσερις από τις οκτώ διεθνείς παρατηρητές, που είχαν απαγάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, σε μια προφανή χειρονομία καλής θέλησης που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της αιματηρής διένεξης που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν απαγάγει συνολικά οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη, την οργάνωση που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της συμφωνίας που επετεύχθη στην Ελβετία τον περασμένο Απρίλιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τέσσερις παρατηρητές από την Ελβετία, την Τουρκία, την Εσθονία και τη Δανία, που είναι μέλη της 100μελούς αποστολής του ΟΑΣΕ έφτασαν με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων ανταρτών σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, όπου παραδόθηκαν σε μέλη του ΟΑΣΕ.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος και αυτή είναι μια κίνηση καλής θέλησης και μια απελευθέρωση άνευ όρων» είπε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τεσσάρων παρατηρητών» συμπλήρωσε.

Η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των τεσσάρων ομήρων του ΟΑΣΕ έγινε κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των διαμεσολαβητών της κυβέρνησης του Κιέβου, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και των ηγετών των ανταρτών. Ο Μάρκ Εθέριγκτον ο κύριος διαμεσολαβητής του ΟΑΣΕ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι «βαθύτατα ευγνώμων» προς όλους εκείνους που διευκόλυναν την απελευθέρωση των ομήρων.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης, η οποία λήγει σήμερα Παρασκευή, έχει ήδη αμαυρωθεί από μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του ουκρανικού ελικοπτέρου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και το θάνατο εννέα ατόμων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις η Μόσχα

Ελπίδες πως θα «κρατήσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία

«Εύθραυστη» εκεχειρία στην Ουκρανία