Έλλειμμα 41,5 δισ. ευρώ στη ρωσική οικονομία φέρνει ο πόλεμος

Έλλειμμα 41,5 δισ. ευρώ στη ρωσική οικονομία φέρνει ο πόλεμος
Russian one ruble coin and an illustrative graph displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 8, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Βουτιά 52% στα κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το δημοσιονομικό κενό της Ρωσίας αυξήθηκε τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, υπερβαίνοντας τον στόχο για το έτος, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και τα ενεργειακά έσοδα μειώθηκαν υπό την πίεση των κυρώσεων και άλλων περιορισμών.

Το ομοσπονδιακό έλλειμμα έφτασε τα 3,42 τρισεκατομμύρια ρούβλια (41,5 δισ. ευρώ) για την εν λόγω περίοδο, ξεπερνώντας το πλάνο που προβλέπει 2,9 τρισ. ρούβλια για όλο το 2023, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 26%, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν 22%, καθώς οι πρόσοδοι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν παραπάνω από το ήμισυ σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη είναι τι θα γίνει με τις δαπάνες στο υπόλοιπο του έτους», δήλωσε η Σόφια Ντονέτς, οικονομολόγος στο Renaissance Capital. «Αυτό που συνέβη με τα έσοδα, ενεργειακά και μη, ήταν αναμενόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αύξηση των δημόσιων δαπανών είναι πιθανό να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα τους επόμενους μήνες και να απαιτήσει από την κεντρική τράπεζα να ανακαλέσει ορισμένες από τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησε πέρυσι», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ισάκοφ, οικονομολόγος του Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η αύξηση των δαπανών οφείλεται σε προπληρωμές που έγιναν στις αρχές του έτους και δεν θα συνεχιστούν. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα, ωστόσο εκτιμάται ότι συνδέονται με το κόστος του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο είπε ότι τα έσοδα έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης τον Απρίλιο. Προέβλεψε ότι οι φορολογικές αλλαγές μετά το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των ενεργειακών κερδών, αργότερα μέσα στο έτος.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Μαξίμ Ορέσκιν έχει προβλέψει ότι ο προϋπολογισμός θα κινηθεί προς πλεόνασμα αργότερα φέτος, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν το έχει επιβεβαιώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: