Έλληνες και διαδίκτυο: Οι συνέπειες του σύγχρονου εθισμού

Έλληνες και διαδίκτυο: Οι συνέπειες του σύγχρονου εθισμού

Σημαντικά τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα για τους εφήβους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ) το 37,7% των Ελλήνων είναι εθισμένο στο διαδίκτυο έναντι του 25% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στους εφήβους, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο νοσοκομείο Παίδων σε 277 εφήβους με εθισμό στο διαδίκτυο οι συνέπειες είναι:

  1. Πτώση της σχολικής επίδοσης 72,1%
  2. Μαθησιακές δυσκολίες: 24,1%
  3. Ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα: 10,8%
  4. Σχολική άρνηση: 10,7%
  5. Θύμα bullying: 18,4%
  6. Αίσθημα θυμού: 50,0%
  7. Μελαγχολία: 33,9%
  8. Αυτοκτονικός ιδεασμός: 11,6%

Άλλα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΕΜΔΕΔ είναι ότι το 10% των τεταρτοετών φοιτητών της ιατρικής του ΑΠΘ έχουν εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αδυναμία στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ενώ 200% αυξήθηκαν μέσα σε 5 χρόνια τα ποσοστά εθισμού στη Λάρισα.

Ως συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο χαρακτηρίζονται τα εξής: κατάθλιψη, έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, δυσθυμία, ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα, δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον κτλ.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται, μάλιστα, το «like», καθώς ένα καλό ή ένα κακό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια επιτυχία στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «ανεβάσουν» ή «κατεβάζουν» την ντοπαμίνη (ορμόνη της χαράς) από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου.