Η ελληνική Basketo γίνεται ο σύμμαχος του Έλληνα αγρότη

Η ελληνική Basketo γίνεται ο σύμμαχος του Έλληνα αγρότη

Αγοραπωλησίες φρούτων και λαχανικών χωρίς μεσάζοντες, απλά και ηλεκτρονικά.

Μια ακόμη πλατφόρμα που «λύνει» τα χέρια των αγροτών και πολλαπλασιάζει τα κέρδη τους έρχεται από των χώρο των startups.

Η νεοφυής ελληνική επειχείρηση Βasketo λειτουργεί ως όχημα παρουσίασης των αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς Β2Β αγορές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Πλέον ο εκάστοτε αγρότης μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του ηλεκτρονικά, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την παραγωγή του, την επιθυμητή τιμή πώλησης, αλλά και την τιμή εκκίνησης.

Οι υποψήφιοι αγοραστές μπαίνουν στη διαδικασία δημοπρασίας όπου μπορούν πλέον σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να πλειοδοτήσουν και να κλείσουν την συμφωνία.

Η πληρωμή και η αποστολή των προϊόντων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, ενώ μέρος  των κερδών επιστρέφεται πίσω στους τοπικούς συνεταιρισμούς απευθείας, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες μέσα από συνεργασίες με τοπικές ή και διεθνείς ΜΚΟ. Η σχέση αγρότη- αγοραστή περνάει σε άλλο στάδιο, με τον πρώτο να έχει τον έλεγχο της διανομής των προϊόντων είτε για όλη την παραγωγή είτε για μέρος αυτής, αφού αυτός ορίζει το τι θα ανεβάσει σε δημόσια θέα, ενώ χτίζονται παράλληλα σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και για τις δύο πλευρές.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως στην πώληση των αγροτικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των φρούτων και λαχανικών οι μεσάζοντες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και πως τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς είναι πολύ μικρά έως ανύπαρκτα. Πολλοί εκτιμούν δε ότι μια τέτοια πλατφόρμα θα προστατεύει τους αγρότες από απρόσμενα γεγονότα, όπως συνέβη στην περίπτωση του εμπάργκο από τη ρωσική κυβέρνηση η οποία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αδιάθετων προϊόντων, κοστίζοντας εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες αγρότες που είδαν τα φρόυτα τους να σαπίζουν.

H πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία, αρχικά σε beta version, σύντομα και αυτή την στιγμή δέχεται ήδη εγγραφές από αγρότες, αλλά και αγοραστές στη σύνδεση www.basketo.co.

Διαβάστε ακόμη:

Η startup που βάζει «λουκέτο» στα σούπερ μάρκετ

Η εταιρεία που έκανε το μεγάλο Agrovim(α) στο εξωτερικό

Τα γλυκά – «θαύματα» της Φύσις