Αιματηρή επιδρομή της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Αιματηρή επιδρομή της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Περισσότεροι από 200 νεκροί σε ένα χωριό από επιδρομή της ισλαμικής οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή 200 και πλέον κοριτσιών.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νιγηρία, όταν άνδρες της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έκαναν επιδρομή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο χωριό Γκαμπόρου της πολιτείας Μπόρνο στα βορειοανατολικά της χώρας.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 50 εκατομμυρίων νάιρα (215.700 ευρώ) σε όποιον μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διάσωση των 200 και πλέον μαθητριών τις οποίες απήγαγαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ισλαμιστές αντάρτες. Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για την απαγωγή των 276 μαθητριών και απείλησε πως θα πουλήσει τα κορίτσια αυτά για σκλάβες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση, ενώ χθες το βράδυ αντάρτες της οργάνωσης απήγαγαν 11 ακόμη κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Trust, οι ένοπλοι ισλαμιστές που επιτέθηκαν στο χωριό χθες τη νύχτα κινούνταν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγάκια και μοτοσικλέτες.

«Ακόμη καταμετρώνται οι σοροί των νεκρών. Έχουν μετρήσει πάνω από 200 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει», είπε ο Αμπντουλραχμάν Τέραμπ, ένας ομοσπονδιακός βουλευτής που κατάγεται από το χωριό. Ένας άλλος πολιτικός, ο γερουσιαστής Άχμεντ Ζάνα, είπε ότι οι νεκροί είναι «περίπου 300», ανάμεσά τους και 16 αστυνομικοί.

«Οι ένοπλοι κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη αγορά, ενώ ορισμένα μεγάλα οχήματα, φορτωμένα με αγαθά προς εξαγωγή, κάηκαν», είπε ένας κάτοικος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες πιέσεις για να βρεθούν και να διασωθούν οι μαθήτριες, τις οποίες ένας ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης είπε ότι θα «πουλήσει στα παζάρια ως σκλάβες».

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ -η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα» στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι στη βόρεια Νιγηρία- έχει πολλαπλασιάσει τις αιματηρές επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες ο πρόεδρος της Νιγηρίας αποδέχθηκε την προσφορά των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα του για τον εντοπισμό των μαθητριών και την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών στο πλαίσιο μιας διεθνούς κινητοποίησης, ενώ το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε πως οι πράξεις της Μπόκο Χαράμ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία» να βρει τις νεαρές κοπέλες που απήχθησαν στα μέσα του Απριλίου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία να καταδιώξει αυτή την οργάνωση και να βρει τις ομήρους που απήχθησαν», δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ. Η απαγωγή αυτή σηματοδοτεί ένα από τα χειρότερα είδη «βάρβαρης τρομοκρατίας, διότι πρόκειται για απαγωγές παιδιών και κατόπιν για εμπορία παιδιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα απαγωγή κοριτσιών από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την απαγωγή των 276 μαθητριών