Ένα ασανσέρ που πάει παντού

Ένα ασανσέρ που πάει παντού

Το νέο είδος ασανσέρ με διαφορετική κατεύθυνση μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, αφού καταργεί τα καλώδια.

Οι μηχανικοί έχουν κάνει θαύματα στην κατασκευή πολυόροφων κτιρίων, ξεπερνώντας το ύψος των 800 μέτρων με το Burj Khalifa στο Dubai. Ωστόσο, τα κτήρια αυτά θα ήταν άχρηστα αν δεν υπήρχε το ασανσέρ, η ιστορία του οποίου ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα τον 3ο π.Χ. αιώνα με πρώτο κατασκευαστή τον Αρχιμήδη.

Η χρυσή εποχή του ασανσέρ ξεκινά τον 19 αιώνα, μαζί με τη βιομηχανική περίοδο, όταν αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στα ορυχεία και στη συνέχεια σε πολυόροφα κτίρια των μεγαλουπόλεων. Έκτοτε, η τεχνολογία του ασανσέρ έχει εξελιχθεί με κύριους άξονες τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και την αύξηση της ταχύτητας. Ταχύτητες κοντά στα 600 μέτρα το λεπτό είναι πλέον αρκετά συνηθισμένες σε σύγχρονες κατασκευές.

Η ThyssenKrupp, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, εξελίσσει ένα νέο τύπο ασανσέρ προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά.

Το νέο μοντέλο της εταιρείας καταργεί τα καλώδια και αντί αυτών κινείται με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Η ειδοποιός διαφορά του μαγνητικού ασανσέρ δεν θα είναι η αύξηση της ταχύτητας, εξαιτίας των μειωμένων τριβών, αλλά η δυνατότητα κίνησης εκτός από τον κάθετο και στον οριζόντιο άξονα.

Πρακτικά, όπως φαίνεται και στο video, η κατασκευή είναι ένα σύστημα από καμπίνες, οι οποίες κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις πάνω σε ένα σύστημα μαγνητικών διαδρόμων. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το MULTI elevator διπλασιάζει τη χωρητικότητα και μειώνει την ενέργεια κίνησης σχεδόν 50%.

Ενώ η προηγούμενη γενιά ασανσέρ έχει δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να δοκιμάζουν συνεχώς μεγαλύτερα ύψη κτιρίων, η νέα γενιά αλλάζει ριζικά την αρχιτεκτονική, επιτρέποντας την επέκταση της κατασκευής και προς τα πλάγια.

Οι πρώτες δοκιμές του πρωτοτύπου αναμένεται να γίνουν το 2016 σε μια ειδική κατασκευή που θα δημιουργήσει η εταιρεία και αν είναι πετυχημένες αναμένεται οι πρώτες κατασκευές να ξεκινήσουν το 2018.

Πηγή: News247