Ένα δύσκολο απόγευμα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Βέλη» εκτόξευσαν Ρέγκλινγκ, Σεντένο και ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έντονη κριτική φέρεται να δέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup αν και η Ελλάδα επισήμως δεν ήταν ατζέντα της συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ – τον οποίο ο κύριος Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως θα τον «έκοβε αν τον είχε φοιτητή» για τις «ανοησίες» που έχει πει- εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς και παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα, παροχές όπως η κατάργηση του αφορολογήτου που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα, αλλά και για την τύχη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «έδειξε» τη δυσφορία του προαναγγέλλοντας ότι για την τύχη του αφορολογήτου θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση με το Eurogroup, πιθανόν στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Η άλλη «κακή είδηση» του Eurogroup ήρθε από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακούσει ξανά τίποτε εδώ και σχεδόν τρεις μήνες (μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον) για την περίφημη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του από τη χώρα μας. Ο εκπρόσωπός του μάλιστα υπογράμμισε και ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του Eurοgroup για κάτι τέτοιο.

Η Έκθεση που παρέδωσε χθες το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, δείχνει ότι τα σύννεφα «πυκνώνουν» πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει ανησυχητική οικονομική επιβράδυνση, μεταρρυθμιστική κόπωση και προβλήματα για χώρες με χρέη όπως η Ελλάδα που χρειάστηκαν οικονομική στήριξη.

Σχετικά άρθρα