Ένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στο Intercontinental στην Καμπούλ

Ένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στο Intercontinental στην Καμπούλ
epa06458850 Afghan security officials take up positions near the scene of attack by armed men at an upscale hotel in Kabul, Afghanistan, 20 January 2018. A group of armed insurgents attacked Kabul's Intercontinental Hotel, a luxury establishment frequently visited by foreigners. It is still unclear if the attack resulted in any casualties. EPA/JAWAD JALALI

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη δύο Έλληνες που διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, το οποίο έθεσαν σε ομηρεία χθες μέλη των Ταλιμπάν.

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη δύο Έλληνες που διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώσει.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν με μήνυμά τους σήμερα οι Ταλιμπάν. «Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email. Ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ αυτών.

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της, ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

«Δεκατέσσερις αλλοδαποί και τέσσερις Αφγανοί σκοτώθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος Νατζίμπ Ντάνις μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Tolo. Δεν διευκρίνισε τις υπηκοότητες των “αλλοδαπών”.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, που αφηγήθηκε στο BBC την εισβολή των ενόπλων στο ξενοδοχείο, είπε ότι ο ίδιος σώθηκε επειδή είπε στους δράστες ότι ήταν Αφγανός. «Πού είναι οι ξένοι;» φώναζαν οι δράστες.

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη απόφαση να ανατεθεί η ασφάλεια του ξενοδοχείου σε μια ιδιωτική εταιρεία αποδείχτηκε λάθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  AFP, Reuters