ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 δόσεις από το 2025 – Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 δόσεις από το 2025 – Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο
Photo: pixabay.com
Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το πλάνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλάζει από το 2025, με τις δόσεις να αυξάνονται, από 10 που είναι σήμερα, σε 12, ενώ μεταβατικά και μόνο για εφέτος η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, αυξάνονται σε 12 από 10 οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα, ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου 2024 για διορθώσεις στο Ε9 πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Από το επόμενο έτος, όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Στη απόφαση αυτή κατέληξε το κυβερνητικό επιτελείο θέλοντας με τον τρόπο να διευκολύνει τα νοικοκυριά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία τις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Έτσι λοιπόν εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ.

Εφέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: