Ένταλμα σύλληψης Ρώσου μεγιστάνα

REUTERS

Ο μεγαλο-κατασκευαστής Σεργκέι Πολόνσκι αναζητείται από τις ρωσικές αρχές. 

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές διέταξαν σήμερα τη σύλληψη του Σεργκέι Πολόνσκι, ενός εκκεντρικού μεγιστάνα του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας απάτη και βρίσκεται στο Ισραήλ.

Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας και διέταξε τη σύλληψη του Πολόνσκι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα συλληφθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Ρωσία.

Η δικηγόρος του, Ντιάνα Τατοσόβα, η οποία είχε ζητήσει να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, είπε ότι ο πελάτης της βρίσκεται στο Ισραήλ με σκοπό να πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα. Διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πολόνσκι για κατάχρηση ποσού 5,7 δισ. ρουβλιών (περίπου 130 εκατ. ευρώ) από την κατασκευή ενός οικοδομικού συγκροτήματος την περίοδο 2007-08. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι είχαν δώσει προκαταβολές αλλά το σχέδιο ναυάγησε και το χτίσιμο του κτιρίου ματαιώθηκε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας Αλέγκ Σλιτσένκο ο Πολόνσκι καταζητείται επίσης στην Ελβετία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Πολόνσκι, πρώην ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Mirax Group, είδε τις επιχειρήσεις του να καταρρέουν λίγο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008. Εγκατέλειψε έτσι το σχέδιό του για την οικοδόμηση ενός ουρανοξύστη στη Μόσχα, του Πύργου της Ομοσπονδίας που επρόκειτο να γίνει το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης.

Στις 31 Δεκεμβρίου ο Πολόνσκι συνελήφθη μαζί με άλλους δύο Ρώσους στο Σιχανούκβιλ, στη νοτιοδυτική Καμπότζη. Οι τρεις άνδρες είχαν απειλήσει με μαχαίρι τα έξι μέλη του πληρώματος ενός σκάφους που τους μετέφερε σε ένα κοντινό νησί. Τα θύματα δήλωσαν τότε ότι οι Ρώσοι τους κλείδωσαν σε μια καμπίνα και στην τουαλέτα και μετά τους ανάγκασαν να πηδήξουν στη θάλασσα. Ο Ρώσος επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο, αφού κρατήθηκε επί τρεις μήνες στην Καμπότζη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Από επιχειρηματίας…κατάδικος σε «γκουλάγκ»