Ενθουσιασμένος με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Τραμπ

Ενθουσιασμένος με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Τραμπ

«Δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Να μια χώρα που δεν τα πήγε ποτέ καλύτερα. Καταγράφουμε ρεκόρ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία δεν «ήταν ποτέ καλύτερη», στον απόηχο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για μια ανάπτυξη κοντά στο 3% τον περασμένο χρόνο όπως ακριβώς το 2015. «Η οικονομία μας δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Να μια χώρα που δεν τα πήγε ποτέ καλύτερα. Καταγράφουμε ρεκόρ!» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, σε μια στάση που έκανε το αεροσκάφος του για ανεφοδιασμό στο Ανκορέιτζ της Αλάσκας, κατά την επιστροφή του από το Βιετνάμ.

Όμως, στην πραγματικότητα, σε ποσοστό 2,9%, η ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2018 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο μονάχα των τελευταίων τριών ετών.

Το 2015, υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η ανάπτυξη είχε ήδη καταγράψει αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η διοίκηση Τραμπ έχει υποσχεθεί να πετύχει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ άνω του 3%, ένας στόχος που σχεδόν επετεύχθη τον περασμένο χρόνο, χάρη στη μείωση των φόρων και τις μεγαλύτερες δαπάνες στους εξοπλισμούς.

Αν και ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι αυτός ο στόχος του 3% είναι εφικτός το 2019, η πλειονότητα των οικονομολόγων, με πρώτους τη FED και το ΔΝΤ, προβλέπει να μπει «φρένο» (μεταξύ 2,3% και 2,5%) για το 2019 λόγω της εξασθένισης της παγκόσμιας ανάπτυξης, των φόβων για έναν εμπορικό πόλεμο και το Brexit.