Επενδυτική πρόταση 200 εκατ. ευρώ από την CTIP Oil & Gas

Επενδυτική πρόταση 200 εκατ. ευρώ από την CTIP Oil & Gas

Η πρόταση αφορά την κατασκευή 40 πρατηρίων για τροφοδότηση στόλων φορτηγών και λεωφορείων με φυσικό αέριο.

Πρόταση για κατασκευή δικτύου πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) που θα τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο στόλους φορτηγών και λεωφορείων ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η εταιρία CTIP Oil & Gas.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 40 πρατηρίων τα επόμενα πέντε χρόνια η οποία, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Reda Ginena θα δρομολογηθεί εφόσον επιτραπεί από τη νομοθεσία η καύση μείγματος φυσικού αερίου και πετρελαίου ντίζελ για κίνηση οχημάτων (ως τώρα επιτρέπεται η χρήση φυσικού αερίου αλλά με ξεχωριστό κύκλωμα τροφοδοσίας του κινητήρα).

Ο κ. Ginena ανέφερε ότι τώρα είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς σε εποχές κρίσης γίνεται περισσότερο απαραίτητη η εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, το CNG είναι 50 % φθηνότερο από τη βενζίνη και 30 – 40 % από το πετρέλαιο ντίζελ, ενώ η απόσβεση της επένδυσης για μετατροπή του κινητήρα γίνεται σε διάστημα 4 – 8 μηνών.

Η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με 30 εταιρίες που διαθέτουν στόλους φορτηγών, καθώς και με τους πιθανούς προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου ντίζελ τα οποία θα διαθέτουν τα πρατήρια.

Η εταιρία έχει προτείνει επίσης την εισαγωγή του CNG σε νησιά (όπως η Κρήτη) και απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι δύσκολη ή ακριβή η επέκταση του φυσικού αερίου με αγωγούς υποστηρίζοντας ότι η λύση του συμπιεσμένου είναι πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο όμιλος CTIP με έδρα την Ιταλία δραστηριοποιείται σε 45 χώρες στους τομείς μελετών, σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στους τομείς ενέργειας, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, μεταφορών, κ.α. Την τεχνογνωσία για τη λειτουργία και συντήρηση των πρατηρίων CNG θα εισφέρει η Arabia Gaz η οποία λειτουργεί αντίστοιχο δίκτυο στην Αίγυπτο.

Διεθνώς κινούνται περί τα 16,7 εκατ. οχήματα με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (τα περισσότερα σε Ιράν, Πακιστάν, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία) ενώ λειτουργούν 20.000 σταθμοί ανεφοδιασμού.

Στην Ελλάδα με φυσικό αέριο κινούνται 600 λεωφορεία στην Αθήνα και 200 απορριμματοφόρα ενώ υπάρχουν τέσσερις σταθμοί ανεφοδιασμού σε Ανθούσα, Κηφισιά, Νέα Φιλαδέλφεια και Θεσσαλονίκη). Η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει επίσης την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων CNG.