Eπέτειος Γρηγορόπουλου: Aπαγόρευση συγκεντρώσεων- Σε αστυνομικό «κλοιό» το κέντρο

Eπέτειος Γρηγορόπουλου: Aπαγόρευση συγκεντρώσεων- Σε αστυνομικό «κλοιό» το κέντρο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχέδιο ανάλογο με αυτό του Πολυτεχνείου από την Ελληνική Αστυνομία, με 5.000 αστυνομικούς επί ποδός. Κλειστοί 6 σταθμοί του Μετρό. Πρόστιμα έως €5.000 για τους διοργανωτές εκδηλώσεων.

Επιχειρησιακό σχέδιο ανάλογο με αυτό που είχε εφαρμοστεί για το Πολυτεχνείο έχει εκπονήσει η ελληνική αστυνομία για την αυριανή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, ενώ περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Ημέρα κατά την οποία είχαν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με ταυτόχρονη έκκληση των διοργανωτών για τήρηση των μέτρων, είναι η σημερινή, λόγω της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με απόφασή της η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τη διοργάνωσή τους.

Συγκεκριμένα με επίκληση των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Επίσης, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί θα είναι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 8 το πρωί, έξι σταθμοί του Μετρό. Πρόκειται για τους σταθμούς: «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι» και «Βικτώρια» στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος έξω από το αστυνομικό τμήμα του Κολωνού, όταν ομάδα 50 ατόμων συγκεντρώθηκαν εκεί, χωρίς να υπάρχει γνωστό κάλεσμα και πέταξαν φέιγ βολάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα, ενώ φέρεται να κρατούσαν και καδρόνια στα χέρια. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του μετρό των Σεπολίων, όπου και διαλύθηκαν. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.