Έπιασε πάτο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Έπιασε πάτο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο για την χώρα μας σε έρευνα της Nielsen.

Στο ναδίρ βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά στο δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Nielsen.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας υποχώρησε περαιτέρω στις 52 μονάδες από 53 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με την Ουκρανία, λίγο πάνω από την ουραγό Νότια Κορέα.

Η αρνητική επίδοση της Ελλάδας, έρχεται τη στιγμή που η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου παρέμεινε σταθερή στις 79 μονάδες.

Η διάθεση των καταναλωτών να ξοδέψουν ήταν μειωμένη και στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά 6 μονάδες και κινήθηκε στις 65 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, στις 80 μονάδες έφθασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ισπανία (+6 μονάδες), στη Βουλγαρία ανήλθε στις 79 μονάδες (+2), στην Τουρκία στις 98 (+2), στη Ρουμανία στις 86 μονάδες (+3), στην Ιρλανδία στις 96 μονάδες (+1) και στην Ουγγαρία στις 57 (-4).

 

Η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών στην Ελλάδα αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον τζίρο στο λιανεμπόριο τον περασμένο Μάιο, ο οποίος υποχώρησε κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Από τα διαχρονικά, μάλιστα, στοιχεία της (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστον από το 2010, οπότε αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείται στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων.

Νούμερο ένα ανησυχία η τρομοκρατία
Όπως δείχνει η έρευνα η τρομοκρατία παραμένει η νούμερο 1 ανησυχία για τους Ευρωπαίους, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (24%) δήλωσε πως η τρομοκρατία ήταν η μεγαλύτερη ή η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία τους, μια αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων από το πρώτο τρίμηνο. Οι ανησυχίες για την τρομοκρατία ήταν υψηλότερες σε Τουρκία (61%), Γαλλία (40%), Ελβετία (34%), Γερμανία (33%), Βέλγιο (31%), Νορβηγία (29%), Ηνωμένο Βασίλειο (27%), Αυστρία (27%), Τσεχική Δημοκρατία (27%) και Ολλανδία (27%). Ανησυχία υπάρχει και για την οικονομία και την εργασία από το 20% των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα.