Επιμένει η Φινλανδία: Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους στην Ελλάδα

Επιμένει η Φινλανδία: Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους στην Ελλάδα

Μηνύματα συσπείρωσης στέλνει ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας μετά τις ελληνικές εκλογές, ενώ η Ιταλία τηρεί στάση αναμονής.

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συζητήσει για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και των ελληνικών δανείων, εάν η νέα κυβέρνησή της μπορεί να δεσμευθεί για τις υφιστάμενες συμφωνίες και να υποσχεθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ. «Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων… Αλλά, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ προσιτούς τους όρους των ελληνικών δανείων και δεν βλέπει περιθώριο ριζικής αλλαγής τους. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, αλλά εμμένουμε επίσης σε ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως… Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλη η κρίση του ευρώ ξεκίνησε από την παραβίαση των κανόνων».

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα το 2012, μετά την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Οι Φινλανδοί», που ονομάζονταν προηγουμένως «Αληθινοί Φινλανδοί». Στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές τον Απρίλιο.

Η Ισπανία “δεν είναι ούτε συγκρίσιμη, ούτε ανάλογη” με την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, δεν φοβάται ένα φαινόμενο μετάδοσης στην Ισπανία.

Η Ισπανία “δεν είναι ούτε συγκρίσιμη ούτε ανάλογη” με την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Expansion ο Λουίς ντε Γκίντος, την ώρα που το κίνημα Podemos ξεπερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, και ορισμένες φορές και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, στις δημοσκοπήσεις.

“Υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά, το ότι η Ισπανία απέφυγε τη διάσωση και υπάρχει το κλειδί της οικονομικής ανάκαμψης στο οποίο είμαστε μάρτυρες”, δηλώνει ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι είναι πιθανόν πως η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει προς τα επάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που σήμερα βρίσκεται στο 2% για το 2015.

“Έχουμε πίσω μας επτά τρίμηνα ανάπτυξης. Ο Ισπανός πολίτης αποδίδει αξία στην οικονομική ανάκαμψη και στην πολιτική σταθερότητα”, λέει.

Ο Λουίς ντε Γκίντος έδωσε επίσης της διαβεβαίωση ότι τρέφει “απόλυτο σεβασμό” προς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα και ελπίζει ότι “η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που είναι αναγκαίες ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης”.

Θετικά μηνύματα από την Ιταλία

«Το μήνυμα των ελληνικών εκλογών συμβάλλει και στη στήριξη του ιταλικού αιτήματος για λιγότερη οικονομική ακαμψία» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην εκπομπή Agorà του Rai Tre.

O Ιταλός υπουργός, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, πρόσθεσε ότι «προσωπικά, είχε διαφορετική άποψη, αλλά σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών». Παράλληλα, θεωρεί ότι «εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε λιτότητα και ευελιξία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση το διαχειριστούν πολιτικά, με ευέλικτη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση, ανταποκρίνεται και στο αίτημα της Ιταλίας για έξοδο από τη λιτότητα».

«Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως σύγκρουση ανάμεσα σε κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες, αλλά στο παλιό και στο καινούριο, ανάμεσα σε ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και επενδύσεις και σε αυτό ακριβώς το μέτωπο ο Ρέντσι και ο Τσίπρας μπορούν να αναπτύξουν διάλογο» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters