Επιπλέον φόροι 2,16 δισ. ευρώ από… παλιά μέτρα

Επιπλέον φόροι 2,16 δισ. ευρώ από… παλιά μέτρα

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση εσόδων χωρίς νέα μέτρα αλλά μέσω της εφαρμογής των ήδη ψηφισθέντων. 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, που παρουσίασε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,16 δισ. ευρώ, χωρίς νέα μέτρα και μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Το ποσό της αύξησης των εσόδων από φόρους προκύπτει λόγω της κατάργησης αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες , καθώς και από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά των οικογενειών. Επίσης, από την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία που συνολικά θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά 3,9 δισ. ευρώ.

Ακόμη σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί επικαλούμενο σχετικές εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όσον αφορά τον περιορισμό των δαπανών, αυτός θα προκύψει με περικοπές κυρίως από την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,7 δισ. ευρώ οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση (1,7 δισ ευρώ) και περίθαλψη (1 δισ. ευρώ), χωρίς όμως να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση.

Διαβάστε τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ελληνική οικονομία