Επηρεάζει το φύλο τις στάσεις απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη;

Επηρεάζει το φύλο τις στάσεις απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη;
Photo: pixabay.com
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του Pew Research Center.

Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες όσον αφορά ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό τουλάχιστον είναι το εύρημα μιας έρευνας του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε πέρυσι αλλά γίνεται δραματικά επίκαιρη εκ νέου, με την ανάδυση των chatbot και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανάλυση, την οποία παραθέτει το World Economic Forum, διαπιστώνει διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις απόψεις σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία στην κοινωνία και ορισμένα ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τη σημασία της συμμετοχής διαφορετικών ομάδων στη διαδικασία σχεδιασμού της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά, οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πουν ότι η τεχνολογία έχει κυρίως θετική επίδραση στην κοινωνία (42% έναντι 54%) και περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι η τεχνολογία έχει εξίσου θετικές και αρνητικές επιπτώσεις (45% έναντι 37%). Επιπλέον, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι αισθάνονται περισσότερο ενθουσιασμένες παρά ανήσυχες για την αυξανόμενη χρήση των υπολογιστικών προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή (13% έναντι 22%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φύλο παραμένει παράγοντας στις απόψεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπο της τεχνολογίας ακόμα κι όταν ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως οι κομματικές προτιμήσεις, η εκπαίδευση, η φυλή και η εθνικότητα των ερωτηθέντων.

Επιπλέον, σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες έχουν σταθερά περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκφράσουν ανησυχία για τα προγράμματα υπολογιστών που εκτελούν αυτές τις εργασίες. Για παράδειγμα, το 43% των γυναικών δηλώνουν ότι θα ανησυχούσαν πολύ ή λίγο αν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσαν να διαγνώσουν ιατρικά προβλήματα, ενώ μόλις το 27% των ανδρών δηλώνουν το ίδιο.

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εμφανίζονται επίσης στο βαθμό ανησυχίας που εκφράζουν οι Αμερικανοί μπροστά στο ενδεχόμενο τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούν επαναλαμβανόμενα καθήκοντα στον χώρο εργασίας, να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τους ανθρώπους και να γνωρίζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: