Επίθεση Ραχόι σε Τσίπρα: «Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό»

Επίθεση Ραχόι σε Τσίπρα: «Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό»
Photo: REUTERS

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αν αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συζήτησης για την Κατάσταση του Έθνους.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η τακτική του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου στην Ελλάδα είναι παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να κάνει κανείς όταν θέλει να αλλάξει την Ευρώπη.

«Έγιναν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και τους επισημάνθηκε (σ.σ. στην ελληνική κυβέρνηση) ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι ήθελαν αρχικώς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δηλώσει ανοικτά ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα», τόνισε ο κ. Ραχόι.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε λόγο για προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, κατά την οποία δεν ειπώθηκε η αλήθεια.

«Το απαράδεκτο ήταν ότι δόθηκε το μήνυμα στον ελληνικό λαό πως, μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε πλέον πρόγραμμα διάσωσης. Εκείνο το οποίο ισχυρίστηκαν, ότι δηλαδή θα άλλαζαν τους κανόνες, ήταν άνευ νοήματος, ήταν άδικο, δεν λειτουργείς έτσι σε μια ενωμένη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι και ο ίδιος αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του, Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ισπανίας, ενώ υπενθύμισε ότι τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ τα οποία έχει δανείσει η Ισπανία στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων στήριξης «δεν θα αρχίσουν να αποπληρώνονται ουσιαστικά πριν περάσουν τουλάχιστον 30 χρόνια».

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα είμαστε εδώ γι’ αυτήν, ωστόσο πρέπει να ζητούμε την εφαρμογή των συμφωνιών, κατέληξε ο Ισπανός πρωθυπουργός.