Ερασιτέχνης… εκατομμυριούχος!

Ερασιτέχνης… εκατομμυριούχος!

Πώς ένας 23χρονος Βρετανός έγινε μεγιστάνας των new media για... πλάκα!

Έκανε τα πρώτα βήματά του στην επιχειρηματικότητα σε ηλικία μόλις 16 ετών, λίγο-πολύ για πλάκα. Και τώρα, στα 23 του, ο αυτοδημιούργητος Τζαμάλ Έντουαρντς είναι πια πολυεκατομμυριούχος!

Η προσωπική περιουσία του αποτιμάται στα 8 εκατομμύρια λίρες. Και η εταιρία του πάει… σφαίρα! Πρόκειται για την SBTV, που πήρε τα αρχικά της από το παρατσούκλι του Τζαμάλ στη ραπ (SmokeyBarz) κι έγινε το εφαλτήριο της μετεξέλιξης του νεαρού από το δυτικό Λονδίνο σε μεγιστάνα των new media, στενό πια συνεργάτη του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και του πρίγκιπα Καρόλου, πρώτου στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου!

Πώς έγινε αυτό; Μάλλον από εφηβική περιέργεια και τύχη. Αυτή άρχισε τα «παιχνίδια» της με τη μορφή ενός χριστουγεννιάτικου δώρου: μίας κάμερας που χάρισαν στον Τζαμάλ οι γονείς του, όταν ήταν 15 ετών, για να αρχίσει ένα νέο χόμπι. Και κάπως έτσι, ως ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, έκανε την θεαματική του είσοδο στον επιχειρηματικό κόσμο!

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κερδίζει 6 εκατ. δολάρια την ημέρα

Αρχικά, ο Τζαμάλ τραβούσε ευφάνταστα βίντεο με φίλους του να ραπάρουν και στη συνέχεια τα ανέβαζε στο YouTube για να τα βλέπουν όλοι. Σχεδόν από το πουθενά, τα «κλικς» άρχισαν να πέφτουν «βροχή», από 13ρηδες έως 30ρηδες χρήστες της ιστοσελίδας. Το κοινό του διευρύνθηκε με την ανάρτηση νέων βίντεο, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές πιο οργανωμένα γκρουπάκια ή διάσημους τραγουδιστές σε ιδιωτικές εμφανίσεις τους σε κλαμπ και δρόμους.

Χάρη στην μεγάλη επισκεψιμότητα στο διαδικτυακό κανάλι του -κι έπειτα από τρεις αποτυχημένες κρούσεις στην Google- ο Τζαμάλ κατάφερε τελικά να αποσπάσει συμφωνία για μερίδιο στα έσοδα του YouTube από τις διαδικτυακές διαφημίσεις. «Μα αυτό δεν είναι σταθερό, ούτε επαρκές εισόδημα», διαμαρτυρήθηκαν στην αρχή οι γονείς του, όταν ο τότε έφηβος Βρετανός τους ανακοίνωσε ότι θα παρατούσε το σχολείο για να αφοσιωθεί στην SBTV.

Το παράτολμο των κινήσεών του γρήγορα άρχισε να αποδίδει. Τα «κλικς» πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο, το ίδιο και τα έσοδα της SBTV, που έχει πια εξελιχθεί σε μία «χρυσοφόρα» εταιρία, με 12μελες προσωπικό, τη δική της ιστοσελίδα, τη δική της ροή ειδήσεων -κυρίως γύρω από τον χώρο της μουσικής- μέχρι και το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων για ράπερ.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Από κλητήρας ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη

Οι δουλειές πηγαίνουν τόσο καλά, ώστε η Virgin Media του επιχειρηματικού ομίλου του Σερ Μπράνσον επιβράβευσε πέρυσι την εταιρία του Τζαμάλ με το βραβείο της καλύτερης startup. Οι δυο τους μάλιστα διατηρούν έκτοτε ανοιχτή επικοινωνία.

Παράλληλα, ο 23χρονος Βρετανός επελέγη ως πρέσβης της «ναυαρχίδας» του φιλανθρωπικού έργου του πρίγκιπα Καρόλου, του Prince’s Trust, που κάθε χρόνο στηρίζει νέους ανθρώπους να στήσουν τη δική τους εταιρία στη Βρετανία.

Στα βιβλιοπωλεία εν τω μεταξύ κυκλοφορεί το βιβλίο Αυτοπεποίθηση: το Όραμα, με την υπογραφή του Τζαμάλ, ως ένας πρόχειρος οδηγός… επιβίωσης για νέους επιχειρηματίες. Αυτό είναι άλλωστε και το προσωπικό του μότο. Το θέμα, λέει, είναι να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και να εκμεταλλεύεσαι τα προσωπικά σου ταλέντα.

«Δοκιμάστε ο,τιδήποτε, μην φοβάστε την αποτυχία», συμβουλεύει. «Η μοναδική αποτυχία είναι να μην προσπαθεί κανείς». Και περνώντας στην πράξη από τη… θεωρία, προετοιμάζεται τώρα για τον επόμενο επιχειρηματικό στόχο του: να κατακτήσει και την αμερικανική αγορά, επεκτείνοντας την «εμβέλεια» της εταιρίας του στους τομείς της κωμωδίας, του αθλητισμού και της μόδας.

Διαβάστε ακόμη: «Ευτυχώς που με απέλυσαν»