Έρχεται συγχώνευση – «βόμβα» στον τραπεζικό κλάδο

Έρχεται συγχώνευση – «βόμβα» στον τραπεζικό κλάδο

Οι δύο κολοσσοί Deutsche Bank και Commerbank είναι θέμα χρόνου να συγχωνευτούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. 

Ζήτημα χρόνου θεωρείται από πολλούς αναλυτές και οικονομολόγους η συγχώνευση της Deutsche Bank (DB) με την Commerzbank.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι θα πρέπει να προηγηθεί εκ μέρους της DB η αναδιάρθρωση της επενδυτικής της τράπεζας και η απορρόφηση και ενσωμάτωση της Post Bank. Εν συνεχεία θα μπορούσε να εξετάσει πώς η DB θα προχωρήσει στη συγχώνευση με τη μεγάλη της αντίπαλο, την Commerzbank.

Αυτοί οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, ο πρώτος και ο δεύτερος κατά σειράν στη γερμανική αγορά, διατηρούν συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι από τη συνένωσή τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρώτη την HSBC και δεύτερη την BNP Paribas.

Επιπλέον, αυτή η συμμαχία θα προσέφερε εξοικονόμηση σχεδόν 27% στο λειτουργικό κόστος της Commerzbank, ενώ θα βοηθούσε τις δύο τράπεζες να καταγράψουν κέρδη. H DB τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημίες, ενώ στις αρχές του 2018 άλλαξε τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Επίσης, το 2016 και το 2017 κατέβαλε υψηλότατα πρόστιμα στις ΗΠΑ για παράτυπες συναλλαγές σε ενυπόθηκα ομόλογα.

Οι γερμανικές τράπεζες δεν περνούν και τη καλύτερη τους φάση. Ισχνά οικονομικά αποτελέσματα, στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών και τώρα επαπειλούμενος εξοβελισμός της Commerzbank από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες. Εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα, στον επόμενο τακτικό έλεγχο του Γερμανικού Χρηματιστηριακού Δείκτη DAX, που έχει οριστεί για την επόμενη Τετάρτη (05.09.18) τη θέση της Commerzbank θα πάρει η Wirecard, μια γερμανική εταιρεία με ηγετική θέση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ και η Deutsche Bank ενδέχεται να χάσει την θέση στην EuroStoxx 50.

«Οι γερμανικές τράπεζες μετά τη δημοσιονομική κρίση έπεσαν σε μεγάλη εσωστρέφεια» υποστηρίζει ο Κλάους Νίντλινγκ, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των κατόχων χρεογράφων DSW, που παρακολουθεί από πολύ καιρό την πορεία των τραπεζών. «Η επεξεργασία της κρίσης κόστισε πολλά χρήματα, δύναμη και χρόνο. Στο τομέα της ψηφιοποίησης οι τράπεζες αποκοιμήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια». Το κενό καλύπτουν νεότερες πιο δυναμικές εταιρείες. Η Wirecard, που συνεστήθη το 1999, εμφανίζεται ως «μια από τις δυναμικές εταιρείες με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές». Μετά από ένα δυνατό αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία με έδρα το Ασχάιμ, προάστιο του Μονάχου, σηκώνει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η χρηματιστηριακή αξία της Wirecard εκτιμάται στα 24 δισ ευρώ και ξεπερνά όχι μόνο αυτή της Commerzbank, αλλά ακόμη και της Deutsche Bank.