Έρχεται το Χάρβαρντ στην Ελλάδα- Ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια για συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ

Έρχεται το Χάρβαρντ στην Ελλάδα- Ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια για συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ
A seal hangs over a building at Harvard University in Cambridge, Massachusetts November 16, 2012. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: EDUCATION) - RTR3AIAS
Εκπρόσωποι από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα παρευρεθούν στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσουν συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ.

Εκπρόσωποι από συνολικά 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ αναμένεται να  έλθουν στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου  να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ. Η τελική λίστα των ιδρυμάτων που θα έλθουν ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς η άτυπη προθεσμία δήλωσης συμμετοχής που είχε τεθεί, ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Απόστολος Λακασάς), μεταξύ των ΑΕΙ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι και μέλη της περίφημης Ivy League, την οποία αποτελούν το πανεπιστήμια Κολούμπια, Μπράουν, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ, Κόρνελ, το Κολέγιο Ντάρτμουθ, και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή έξι πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίγκα και συνολικά 27 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο κατάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η  επίσκεψη των εκπροσώπων των αμερικανικών ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί από  τις 29 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου και στη διάρκειά της, θα υπάρξει μία προπαρασκευαστική συνάντηση με την Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, και εν συνεχεία με επί μέρους ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να προχωρήσουν επιμέρους συνεργασίες.

Κύριοι στόχοι της συνεργασίας θα είναι η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, και η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ήδη  πολλά ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συνάψει διμερείς διεθνείς συμφωνίες- συνεργασίας. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ενεργές 847 διεθνείς συμφωνίες – Erasmus και διμερείς συμφωνίες- με 450 πανεπιστήμια από 65 χώρες, ενώ μόνο κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο στο ΑΠΘ φοιτούν 400 φοιτητές από 25 χώρες της Ευρώπης (για σπουδές και πρακτική άσκηση Erasmus+) και από 11 χώρες εκτός Ευρώπης (Γεωργία, Ιορδανία, Κίνα, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βραζιλία, Μεξικό).