Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Deutsche Bank

Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Deutsche Bank
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για «δύσκολες περικοπές» στην επενδυτική της τράπεζα, το μέλλον της οποίας είναι αμφίβολο μετά από αρκετές αποτυχημένες αναδιαρθρώσεις.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς ο Κρίστιαν Ζέβινγκ κήρυσσε την έναρξη της ετήσιας συνέλευσής της, όπου θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των μετόχων για τη στρατηγική και την καθοδήγησή της. Την περασμένη εβδομάδα, μεγάλοι επενδυτές ζήτησαν από τη Deutsche Bank να περιορίσει την πολύ μεγάλη διεθνή δραστηριότητά της.

«Θα επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό, επικεντρώνοντας την τράπεζά μας αυστηρά σε κερδοφόρες και αναπτυσσόμενες δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερα σχετικές με τους πελάτες μας», δήλωσε ο Ζέβινγκ. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δύσκολες περικοπές», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς πού θα γίνουν αυτές. Η προβληματική χρηματιστηριακή μονάδα της Deutsche Bank, που έχει παρουσία κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και στην οποία έγιναν μεγάλες περικοπές πέρυσι, αποτελεί στόχο και η βασική χρηματιστηριακή εταιρεία που εξυπηρετεί τα hedge funds βρίσκεται επίσης υπό εξέταση, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε 3% στο νέο χαμηλό ρεκόρ των 6,42 ευρώ. Σε σχέση με την περυσινή γενική συνέλευση της Deutsche Bank, η τιμή της μετοχής της είναι μειωμένη κατά 38%. H τράπεζα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την αποτυχία της σε τεστ των εποπτικών Αρχών, υποβαθμίσεις του αξιόχρεου, μεγάλα πρόστιμα και αναδιαρθρώσεις της διοίκησής της, ενώ κατέγραψε κέρδη το 2018, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Deutsche αντιμετώπιζε ήδη μία ενδεχόμενη δοκιμασία στη φετινή ετήσια συνέλευση, καθώς δύο συμβουλευτικοί όμιλοι κάλεσαν τους μετόχους της να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκησή της. Η τράπεζα αντιμετωπίζει δύσκολα ερωτήματα μετά την εγκατάλειψη τον περασμένο μήνα των συζητήσεων που είχε για συγχώνευσή της με την Commerzbank. Τις περασμένες ημέρες, κορυφαίοι μέτοχοι δήλωσαν επίσης ότι ο πρόεδρος της τράπεζας Πάουλ Αχλάιτνερ θα έπρεπε να παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του το 2022.