Έρχονται νέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες παρεμβάσεις προ των πυλών για την αναχαίτηση της ακρίβειας με φόντο τις ανατιμήσεις, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας.

Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ακολουθώντας τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτηση του κύματος της ακρίβειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Fortune Greece, με ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων να βρίσκεται προ των πυλών εν μέσω πανδημίας, πυκνώνουν οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες ανάσχεσης της τάσης που χτυπάει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε μια περίοδο που αυξάνονται τα κόστη για δαπάνες ενέργειας, πρώτες ύλες αλλά και υγειονομικούς ελέγχους, με μοριακά και rapid test, καταναλωτές και επιχειρήσεις δυσφορούν. Οι μεν περιορίζουν τις δαπάνες στις απαραίτητες και οι δε μετακυλίουν κόστος στα τελικά προϊόντα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει μία διαρκής κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης διότι από τις αρχές του φθινοπώρου είμαστε αντιμέτωποι με πληροφορίες και ενδείξεις μεγάλων ανατιμήσεων, που με αφορμή την ενέργεια, αλλά και τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας έχει παρατηρηθεί αύξηση τιμών διεθνώς, σε όλον τον κόσμο. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έκανε παρεμβάσεις. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι τιμές στην ενέργεια (400 εκατ. μόνο τον Γενάρη για στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις), παρακολουθούμε το φαινόμενο όσον αφορά τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να παράσχει ουσιαστική στήριξη και στα πολύ δύσκολα με τα lock down, στηρίζοντας την οικονομία αλλά και τα εισοδήματα, την ελληνική κοινωνία, και στην ίδια γραμμή θα συνεχίσει. Εξήγησε ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών έγινε με διάφορους τρόπους, αύξηση του κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και θα συνεχίσει να γίνεται και τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και προσεκτικές γιατί η οικονομική πολιτική στήριξης, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη στέρεα βάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε έσοδα, που βασίζεται σε πόρους, σε μία σειρά από πράγματα.