Έρευνα: Οι «σορτάκηδες» ήξεραν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν τις 7 Οκτωβρίου

Έρευνα: Οι «σορτάκηδες» ήξεραν για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν τις 7 Οκτωβρίου
epa08288579 A trader looks at his information screens while working on the floor of the Deutsche Boerse stock exchange in Frankfurt/Main, Germany, 12 March 2020. Germany's main stock market index DAX index dropped below the 10,000 points mark during the trading day. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντόπισαν σημαντικές short πωλήσεις πριν από την επίθεση σε δεκάδες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Για την πληροφόρηση μερίδας επενδυτών σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από την πραγματοποίηση της, στις 7 Οκτωβρίου, κάνει λόγο έρευνα των New York University και Columbia University που δόθηκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας πως αυτοί οι επενδυτές «σόρταραν» μετοχές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ αναμένοντας σημαντική πτώση των τιμών τους μετά από την επίθεση.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό επιχειρηματικό site globes.co, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια απότομη και σημαντική αύξηση των short πωλήσεων ETF (διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων) που παρακολουθούν ισραηλινές εταιρείες κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εν λόγω short πωλήσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν σε χρονικά διαστήματα προηγούμενων μαχών μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, προ του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι εντόπισαν σημαντικές short πωλήσεις πριν από την επίθεση σε δεκάδες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η μελέτη δείχνει ότι, μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου, δημιουργήθηκε μια short θέση ύψους 4,43 εκατομμυρίων μετοχών στην Bank Leumi. Οι ερευνητές γράφουν ότι δεν διαπίστωσαν σωρευτική αύξηση των short θέσεων σε μετοχές ισραηλινών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά εντόπισαν μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση των συναλλαγών σε δικαιώματα προαίρεσης επί τέτοιων μετοχών με ημερομηνίες λήξης λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Η έρευνα εντόπισε επίσης παρόμοια μοτίβα στις συναλλαγές σε ισραηλινά ETFs όταν στο παρελθόν υπήρχε συζήτηση ότι η Χαμάς σχεδίαζε μια επίθεση παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησε πριν από δύο μήνες.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι υπήρχαν traders που γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση και επωφελήθηκαν από αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: