Ερυθρά Θάλασσα: Πύραυλος των Χούθι έπληξε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων

Ερυθρά Θάλασσα: Πύραυλος των Χούθι έπληξε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. Heavy air strikes pounded rebel-held cities in Yemen early on January 12, 2024, according to the Huthi rebels' official media and AFP correspondents. The capital Sanaa, Hodeida and Saada were all targeted, the Huthis' official media said, blaming "American aggression with British participation". (Photo by AFP) Photo: AFP
Για το το Eagle Gibraltar, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν το αμερικανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M/V Gibraltar Eagle με βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές.

Η αμερικανική πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Eagle Bulk Shipping δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην περιοχή, για τα οποία λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια, σε μια ενέργεια που αποσκοπεί στην υποστήριξη των Παλαιστινίων στον πόλεμο και της Χαμάς στη Γάζα.

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις απάντησαν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιώντας δεκάδες αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές σε στόχους των Χούτι στην Υεμένη.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι ένα φορτηγό μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, αμερικανικής ιδιοκτησίας, φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ διερχόταν κοντά στο λιμάνι του Άντεν της Υεμένης.

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε ότι ένα πλοίο χτυπήθηκε από ψηλά από πύραυλο 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, χωρίς να προσδιορίσει το πλοίο.

Η Ambrey δήλωσε ότι τρεις πύραυλοι φέρεται να εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι, με τους δύο να μην φτάνουν στη θάλασσα και τον τρίτο να πλήττει το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου.

Η εταιρεία πρόσθεσε πρόσθεσε ότι η πρόσκρουση φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα αμπάρι, αλλά ότι το χύδην φορτηγό πλοίο παρέμεινε αξιόπλοο, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο.

Το πλοίο εκτιμάται ότι δεν είχε σχέση με το Ισραήλ, σύμφωνα με την Ambrey, η οποία εκτίμησε επίσης ότι η επίθεση είχε στόχο αμερικανικά συμφέροντα σε απάντηση των πρόσφατων πληγμάτων σε στρατιωτικές θέσεις των Χούθι.

Αργότερα τη Δευτέρα ακούστηκε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Χοντέιντα της Υεμένης, ανέφεραν κάτοικοι. Η Χοντέιντα βρίσκεται ωστόσο σε κάποια απόσταση από το Άντεν και δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Υεμένης, έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα.

Ο ηγέτης της ομάδας, ο Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Χούθι, δήλωσε την Πέμπτη σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη δεν θα περάσει χωρίς απάντηση.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε έναν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων που εκτόξευσαν οι Χούτι προς το USS Laboon στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: