Κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι Χούθι διαμηνύουν ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων

Κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι Χούθι διαμηνύουν ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. Heavy air strikes pounded rebel-held cities in Yemen early on January 12, 2024, according to the Huthi rebels' official media and AFP correspondents. The capital Sanaa, Hodeida and Saada were all targeted, the Huthis' official media said, blaming "American aggression with British participation". (Photo by AFP) Photo: AFP
Δριμύ «κατηγορώ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

EE: Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «παράνομες, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στην ελευθερία της ναυσιπλοϊας»

«Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «παράνομες, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στην ελευθερία της ναυσιπλοϊας», τόνισε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε αυτές τις παράνομες επιθέσεις που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα ναυσιπλοίας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως. Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηχεί και τη θέση της ΕΕ, τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Η ΕΕ με δήλωσή της χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Ιανουαρίου που καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας. «Η διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και την περιφερειακή ασφάλεια. Όπως υπενθυμίζεται στο ψήφισμα 2722 του ΣΑΗΕ, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για τη σύσταση μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, ο Πίτερ Στάνο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας απλώς ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπέβαλε την πρότασή της και τώρα η διαδικασία βρίσκεται «στα χέρια» των κρατών-μελών, η οποία «είναι εμπιστευτική». Σημείωσε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν με αυτή την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό, μαζί με τη σύγκρουση στη Γάζα, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 22 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: