Έρχεται ευρωπαϊκό Διαβατήριο Πυροβόλων Όπλων – Τι αλλάζει

Έρχεται ευρωπαϊκό Διαβατήριο Πυροβόλων Όπλων – Τι αλλάζει
epa07291080 View of a shooting range in Sao Paulo, Brazil, 16 January 2018. The decree signed by Brazilian President Jair Bolsonaro, which makes firearms more accessible, has raised questions about its possible effects in the fight against violence. Possession of weapons was already regulated in Brazil by decree since 2004, but now the far-right ruler included a series of situations that allow greater access for civilians to have weapons in their homes or in their commercial establishments. EPA/Fernando Bizerra Jr Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 2022 υπήρχαν περίπου 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες που θα καταστήσουν το νόμιμο εμπόριο πυροβόλων όπλων πιο διαφανές, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και να κρατηθούν τα όπλα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από τους νομοθέτες και τη βελγική προεδρία της ΕΕ, θα αντικαταστήσουν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών κανόνων, οι οποίοι καθιστούσαν δύσκολη την εμπορία πυροβόλων όπλων και τη διαπίστωση της κυριότητας.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την αρχική της πρόταση τον Οκτώβριο του 2022, επισήμανε στοιχεία που έδειχναν ότι υπήρχαν περίπου 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα στην ΕΕ, περίπου το 56% του συνόλου των πυροβόλων όπλων, και ότι 630.000 πυροβόλα όπλα ήταν καταγεγραμμένα ως κλεμμένα ή χαμένα.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ αποσκοπεί στην αύξηση της ιχνηλασιμότητας.

Το μπλοκ θα αντικαταστήσει την εθνική αδειοδότηση που βασίζεται ως επί το πλείστον σε χαρτί με ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ για τους κατασκευαστές και τους εμπόρους.

Για τους κυνηγούς, τους εκθέτες ή όσους χρησιμοποιούν όπλα για άθληση ή για ιστορικές αναπαραστάσεις, οι κάτοικοι της ΕΕ δεν θα χρειάζονται άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής, εάν είναι κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου πυροβόλων όπλων.

Οι εισαγωγές ημιτελών πυροβόλων όπλων και εξαρτημάτων θα είναι δυνατές μόνο για αδειούχους εμπόρους και dealers.

Όλα τα εισαγόμενα όπλα και τα βασικά εξαρτήματα θα πρέπει να φέρουν σήμανση, ώστε να περιοριστεί η διαθεσιμότητα μη σημασμένων οικιακών «όπλων-φαντασμάτων».

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν επίσημα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αφορούν την εξαγωγή πυροβόλων όπλων για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com