Εταιρείες τροφίμων απελευθέρωσαν ζώα από τα κλουβιά τους

Εταιρείες τροφίμων απελευθέρωσαν ζώα από τα κλουβιά τους

Πώς η Humane Society έπεισε σχεδόν 100 εταιρείες τροφίμων να ελευθερώσουν τα ζώα τους από τα κλουβιά.

της Ντίνα Σάνκερ

Μια πιο προσεκτική ματιά στις μεθόδους της οργάνωσης προσφέρει μια χρήσιμη περιπτωσιολογική μελέτη πάνω στην τέχνη της υπεράσπισης και της διαπραγμάτευσης.

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στον ακτιβισμό για την πρόνοια των ζώων, είναι φυσικό να έρθει στο νου μας η εικόνα θυμωμένων διαδηλωτών που διαδηλώνουν κρατώντας ανατριχιαστικές φωτογραφίες στο δρόμο ή με κουβάδες με κόκκινη μπογιά για να ρίξουν πάνω στις καινούργιες γούνες. Αλλά οι μεγαλύτερες ενέργειες του κινήματος λαμβάνουν χώρα όλο και περισσότερο σε συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών (HSUS) έχει θέσει σαν στόχο να τερματίσει τον εγκλεισμό των ζώων στα αγροκτήματα, κυρίως χοίρους και αγελάδες νεαρής ηλικίας (μελλοντικό κρέας), που κρατούνται σε κιβώτια, χωρίς χώρο για να περιστραφούν, ενώ οι όρνιθες ωοτοκίας διατηρούνται σε πολύ μικρά κλουβιά που δεν έχουν χώρο να τεντώσουν τα φτερά τους. «Είναι μία από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη μορφή σκληρότητας σε βάρος των ζώων στη βιομηχανική ζωική παραγωγή», λέει ο Τζος Μπαλκ, ανώτερος διευθυντής πολιτικής τροφίμων της HSUS.

Για να επιτύχει το στόχο της, η HSUS έχει συνεργαστεί με σχεδόν 100 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks, Marriott, και Aramark, καθώς και με μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων όπως η Burger King και η Panera Bread. Τους τελευταίους μήνες, για παράδειγμα, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τροφίμων της χώρας – η Aramark, η Sodexo και η Compass Group – έχουν δεσμευθεί να ελευθερώσουν από τα κλουβιά τους τις περίπου 1 δισεκατομμύριο όρνιθες. Και στα τέλη Μαρτίου, η Dunkin ‘Donuts ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να αυξήσει τη δέσμευσή της – για 5% κότες ελευθέρας βοσκής – σε 10% έως το 2016 και να εξετάσει τη σκοπιμότητα προκειμένου να καταλήξει στο 100%.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να αποδώσει τα επιτεύγματα της HSUS στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τρόφιμα παραγόμενα με ανθρώπινο και βιώσιμο τρόπο. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στις μεθόδους της οργάνωσης προσφέρει μια χρήσιμη περιπτωσιολογική μελέτη πάνω στην τέχνη της υπεράσπισης και της διαπραγμάτευσης.

Στοχεύει στον ευρύτερο στόχο. Η HSUS έχει δοκιμάσει διάφορες προσεγγίσεις για την επίτευξη των στόχων της, όπως την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και την άσκηση πιέσεων για αλλαγή της νομοθεσίας. Το να απευθυνθεί απευθείας στις εταιρείες που αγοράζουν προϊόντα ζωικής προέλευσης σε τεράστιες ποσότητες είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος.

Απευθύνεται στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Όταν θέλετε μια έκπτωση για το γεύμα σας, πηγαίνετε στο διευθυντή του εστιατορίου. Όταν θέλετε να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο που μια επιχείρηση ασκεί τις δραστηριότητές της, μπορείτε να μιλήσετε με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Μπαλκ λέει ότι ξεκίνα με ένα «ευγενικό e-mail» προς τον διευθύνοντα σύμβουλο. Από εκεί, λέει, συνήθως τον παραπέμπουν στον αρμόδιο υπεύθυνο εντός της εταιρείας.

Αναζητά κοινό έδαφος. Με μια πρώτη ματιά, μια οργάνωση προστασίας των ζώων και μια επιχείρηση που κερδίζει χρήματα από την πώληση προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκονται σε αντίθεση, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Καθώς οι καταναλωτές απαιτούν τρόφιμα ανώδυνης προέλευσης, η HSUS τους βοηθά να τα βρουν.

Οικοδομεί εμπιστοσύνη μέσω της κατανόησης των κινήτρων του άλλου. «[Οι εταιρείες] προφανώς γνωρίζουν ότι είμαστε μια φιλοζωική οργάνωση που εργάζεται για να αποτρέψει την κακομεταχείριση των ζώων», λέει ο Μπαλκ. «Και συνειδητοποιούν ότι καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι που πρόκειται να βλάψει την επιχείρηση». Αυτή η ειλικρίνεια, λέει, μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη.

Μένει πιστή στα γεγονότα. Οι συζητήσεις πάνω σε συναισθηματικά ζητήματα, όπως ο βασανισμός των ζώων, μπορεί γρήγορα να καταλήξουν σε έντονη αντιπαράθεση. «Όταν συναντώμαι με αυτές τις εταιρείες, αυτό που τους λέω είναι η αλήθεια», λέει ο Μπαλκ. Παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία, τους αριθμούς, τις φωτογραφίες και τα βίντεο – αλλά δεν επιρρίπτει κατηγορίες ούτε αναζητά ευθύνες. Οι εταιρείες εκτιμούν αυτή την προσέγγιση.

Δείχνει την ευγνωμοσύνη της. Για να διατηρήσουν τις εταιρείες συνεργάσιμες, ο Μπαλκ λέει ότι η HSUS αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που κάνουν, και όχι μόνο τις μεγάλες. «Επικροτούμε τα μέτρα που παίρνουν, ακόμα και αν ξέρουν ότι θα θέλαμε να προχωρήσουν περισσότερο», λέει ο Μπαλκ. Η ομάδα συνεργάζεται με την Dunkin ‘Donuts από το 2012, δίνοντας εύσημα σε κάθε ανακοίνωση της εταιρείας πάνω στα ζητήματα αυτά.