Αίτημα εγκατάστασης στην Ελβετία κατέθεσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Αίτημα εγκατάστασης στην Ελβετία κατέθεσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Ο αποφυλακισμένος Ρώσος ολιγάρχης πήρε το μέρος των διαδηλωτών στο Κίεβο, στρεφόμενος κατά της Ρωσίας και του Πούτιν.

Ο Ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έχει υποβάλει αίτημα μόνιμης εγκατάστασης στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, στον οποίο χορηγήθηκε στο τέλος της περυσινής χρονιάς από τη Ελβετία μια τρίμηνη βίζα Σένγκεν, έφθασε σιδηροδρομικώς στις αρχές Ιανουαρίου στη Βασιλεία από το Βερολίνο για να επιστρέψουν στο σχολείο οι δύο μικρότεροι γιοι του.

Μια εκπρόσωπος του Χοντορκόφσκι επιβεβαίωσε ότι ο πρώην μεγιστάνας είχε υποβάλει αίτημα για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελβετία, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πού ακριβώς ελπίζει να φτιάξει το σπίτι του.

Διαβάστε ακόμη: Ο «φτωχός» πολυεκατομμυριούχος

Η δεύτερη σύζυγος του Χοντορκόφσκι, η Ίνα, έχει σπίτι στη Γενεύη, όπου επιχειρούσαν μερικές από τις εταιρείες του, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Λε Ματέν.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, φυλακίσθηκε το 2003 για απάτη και φοροδιαφυγή. Εθεωρείτο από πολλούς πολιτικός κρατούμενος – το επιφανέστερο θύμα της εκστρατείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που είχε στόχο να περιορίσει τους «ολιγάρχες» οι οποίοι έκαναν περιουσίες αρπάζοντας περιουσιακά στοιχεία στα χαώδη χρόνια της διακυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνισμού.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος απελευθερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από ένα στρατόπεδο εγκλεισμού κοντά στην Αρκτική, έχει περάσει μεγάλο μέρος των λίγων τελευταίων μηνών ταξιδεύοντας.

Διαβάστε ακόμη: Υπέρ της απόφασης Πούτιν για χάρη στον Χοντορκόφσκι οι μισοί Ρώσοι

Χθες, Κυριακή, απευθυνόμενος σε πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν συνένοχος της αστυνομίας στα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Χοντορκόφσκι, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Κρεμλίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι διαδηλωτές είναι βίαοι «νεο-φασίστες» λέγοντας: «Όπως πάντα, ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας. Δεν υπάρχουν εδώ φασιστές ή ναζιστές».

Η βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών τον περασμένο μήνα -κατά τoν ίδιο-«ήταν κατόπιν συμφωνίας με τις ρωσικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ