Ευ. Μυτιληναίος: «Βλέπει» ύφεση άνω του 20% το β’ τρίμηνο – Τι είπε για την κρίση που εξελίσσεται σε δημοσιονομική

Ευ. Μυτιληναίος: «Βλέπει» ύφεση άνω του 20% το β’ τρίμηνο – Τι είπε για την κρίση που εξελίσσεται σε δημοσιονομική
Ο πρόεδρος της εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλάει στο συνέδριο του Economist με θέμα: "Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε. Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα" στην Αθήνα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διαδικτυακής δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη ημέρα».

«Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δε θυμάμαι η γενιά μου να έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα, δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Απέδωσε δε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι αντέδρασε απείρως καλύτερα από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, «γι’ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε».

Ο επικεφαλής του Ομίλου MYTILINEOS τόνισε, ωστόσο, ότι γρήγορα η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση.

Όπως είπε μπορεί το β τρίμηνο η καθίζηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να ξεπερνάει το 20%. «Ούτε σε καιρούς ειρήνης ούτε σε καιρούς πολέμου δεν έχουμε ζήσει τέτοια πτώση», τόνισε.

Η ενεργειακή αγορά, όπως είπε, λειτουργεί άψογα η επάρκεια είναι πλήρης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και ηλεκτρική ενέργεια.

Το Υπουργείο Ενέργειας σημείωσε είναι πάρα πολύ κοντά στην αγορά με τις συνεχείς  τηλεδιασκέψεις είναι πιο κοντά από ότι ήταν πριν με φυσικό τρόπο, σημείωσε.

Αντίθετα, όπως είπε, στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα. «Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται «τελείως εξωγενείς παράγοντες».

Συνοψίζοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι σε survival mode. Το πρώτο που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων».

«Εμείς που μεγαλώσαμε μέσα από τον κύκλο των commodities ξέρουμε ότι υπάρχει πάτος. Αλλά για να ζήσεις την άνοδο, πρέπει να έχεις επιβιώσει», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.