Εβδομάδα εξελίξεων στην Ουκρανία

Εβδομάδα εξελίξεων στην Ουκρανία

Στα καθήκοντά του επέστρεψε ο πρόεδρος της χώρας που πρέπει άμεσα να διορίσει νέο πρωθυπουργό - Πακέτο οικονομικής ενίσχυσης επεξεργάζονται Ε.Ε.-ΗΠΑ.

«Επέστρεψε στη δουλειά» ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς που έλειπε με αναρρωτική άδεια, ενόσω η κρίση στη χώρα συνεχίζεται αδιάλειπτα, με την αντιπολίτευση να ζητά περαιτέρω παραχωρήσεις και τη διεξαγωγή εκλογών για να τερματισθούν οι διαδηλώσεις που διαρκούν ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

Πρώτο μέλημα του Γιανουκόβιτς, μετά την επιστροφή του από μια απουσία που μερικοί θεώρησαν τέχνασμα τακτικής για να κερδίσει χρόνο, είναι ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη θέση του Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου υπό την πίεση του κινήματος διαμαρτυρίας.

Σε άλλες παραχωρήσεις, ο Γιανουκόβιτς ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση των πρόσφατων νόμων κατά των διαδηλώσεων και προσέφερε αμνηστία υπό όρους σε ακτιβιστές που συνελήφθησαν κατά την αναταραχή. Ωστόσο, οι προτάσεις του Γιανουκόβιτς δεν έγιναν αποδεκτές από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Καθώς το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την Τρίτη, η αντιπολίτευση επιδιώκει μια ευρύτερη αμνηστία στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν συλληφθεί, καθώς και να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο σύνταγμα, πράγμα που θα σημάνει ότι οι προεδρικές εξουσίες του Γιανουκόβιτς θα μειωθούν.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: H αντιπολίτευση φοβάται επέμβαση του στρατού

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται ένα σχέδιο σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα στοχεύει στην ενίσχυση της χώρας, η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές.

Η Άστον από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το ποσό της προτεινόμενης δέσμης οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε « το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε επίσης να περιέχει «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή την στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.

Σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις για βοήθεια από την πλευρά της Ε.Ε., το συγκεκριμένο πακέτο δεν θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συμφωνίας της Ουκρανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε επίσης η Άστον, η οποία επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.