Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα τρέχει να προλάβει…την ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα τρέχει να προλάβει…την ανάπτυξη

Κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία της Ιταλίας – Ποιοι είναι τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά στην Ευρώπη. 

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαγάγουν μια κατεπείγουσα σύνοδο για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν σχετικής πρότασης της Ιταλίας, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα προηγούμενα σχέδια, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη παραμένει σε κακή κατάσταση, τις προηγούμενες ημέρες, δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αντιθέτως, το σημερινό σχέδιο απόφασης αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή».
Κατά συνέπεια θα διεξαχθεί μια σύνοδος, την οποία θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την 7η Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί «στην απασχόληση, ειδικά στην απασχόληση των νέων, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε τους διορισμούς προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι να θεωρούνται τα φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντιστοίχως.

«Εάν μου ζητούσατε να κάνω μια βάσιμη υπόθεση, θα έλεγα ότι πιθανόν αυτό θα είναι το δυναμικό δίδυμο που θα ηγηθεί της Ευρώπης στο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ κατά την συνάντηση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους συντηρητικούς ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην ανανέωση της ηγεσίας της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να λάβουν τέλος οι πολύμηνες ζυμώσεις και διενέξεις για τους θώκους του Προέδρου της ΕΕ και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), δύο αξιώματα που διατηρούν σήμερα ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι και η Κάθριν Άστον.

Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, καθώς και αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι πολύ ικανός, χαίρει μεγάλου σεβασμού και νομίζω πως η κατάσταση είναι υπέρ του αυτή τη στιγμή», είπε ο Στουμπ.

Διαβάστε ακόμη: 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»