Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank

To σχέδιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, δημιουργεί τις συνθήκες για να επανέλθει η τράπεζα σε βιώσιμη λειτουργία. 

Την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε η Alpha Bank, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την 12η Ιουνίου 2014, η Alpha Bank υπέβαλε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) το σχέδιο αναδιαρθρώσεώς της, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-790_en.htm), το σχέδιο αναδιαρθρώσεως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 9η Ιουλίου 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank συνάδει με τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και ότι οι ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, καθώς και εκείνες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιαρθρώσεως, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η τράπεζα να επανέλθει πλήρως σε βιώσιμη κερδοφορία.

Επίσης, τόνισε ότι η εξαγορά και η συγχώνευση της Εμπορικής Τραπέζης κρίθηκε ότι συμβάλλει θετικά στη βιωσιμότητα της Alpha Bank, καθώς επιτρέπει την επίτευξη σημαντικών συνεργειών.

Το σχέδιο προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιαρθρώσεως και εξορθολογισμού, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εντός της τράπεζας. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

-Τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα.

-Τον εξορθολογισμό του κόστους των καταθέσεων στην Ελλάδα.

-Την περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού.

-Τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εξωτερικού.

-Την ενίσχυση του πλαισίου παρακολουθήσεως και διαχειρίσεως κινδύνων.

Σημειώνεται ότι η πλήρης απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το οριστικώς εγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί (στη μη-εμπιστευτική εκδοχή της) και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσεχές διάστημα.