Ευρώπη και ESM αμφισβητούν ανοιχτά τα στοιχεία του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ευρώπη και ESM αμφισβητούν ανοιχτά τα στοιχεία του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συνεχίζεται ο κύκλος αμφισβήτησης μετά το κείμενο Τόμσεν και Ομπστφέλντ για τις συντάξεις και τη φορολογία.

Σε έναν κύκλο εσωτερικών συγκρούσεων εξελίσσεται η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μετά το κείμενο των Τόμσεν και Ομπστφέλντ από το ΔΝΤ σχετικά με τα πλεονάσματα, το συνταξιοδοτικό και τα μέτρα στη φορολογία που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να συμβαδίσει με τους υπολογισμούς του Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευρωπαϊκοί κύκλοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία βασίζει το ΔΝΤ την κριτική του προς το ελληνικό πρόγραμμα, παραπέμποντας σε στοιχεία που είναι ήδη δημοσιευμένα.

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος χαρακτηρίζεται από τους ευρωπαϊκούς κύκλους ως «παραπλανητικός», καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, ένα πρόσωπο με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας.

Διαβάστε ακόμη: Κλιμακώνεται η σύγκρουση Αθήνας – ΔΝΤ

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, για τη μείωση του οποίου πιέζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με κοινούς υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη αξιολόγηση η φορολογική βάση διευρύνθηκε στην Ελλάδα, μειώνοντας το αφορολόγητο κατά 10% και ευθυγραμμίζοντάς το με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 75% στην αρχή του προγράμματος σε 50% τώρα, τονίζεται ότι δεν είναι σωστός, καθώς η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 αυξήθηκε στο 81% για τους τέσσερις βασικούς φόρους, από 77% το 2015.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ υψηλές συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της έκθεσης του 2015 για τη γήρανση, ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία το 2013 ήταν 1.233 ευρώ το μήνα, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν σε 846 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερος. Αν, δε, προστεθούν και οι παροχές του κράτους πρόνοιας που στην περίπτωση της Γερμανίας είναι πολλαπλάσιες από αυτές του ελληνικού κράτους, τότε η διαφορά γίνεται δυσανάλογα μεγάλη.

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν αδειάζει τον Τόμσεν: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι συμπαγές

Κριτική και από τον ESM στο ΔΝΤ

Κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε όσα αναφέρουν οι Τόμσεν και Ομπσφελντ σε blog του ΔΝΤ, με τα οποία επικρίνουν την απαίτηση της ευρωζώνης η Αθήνα να δεσμευθεί σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν τις αναρτήσεις οι οποίες αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών στην Αθήνα.

“Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρακτική της διεξαγωγής ιδιωτικών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας κατά «ανόητων τεχνοκρατών» του ΔΝΤ