Εξοργισμένη η Google με την αμερικανική κυβέρνηση

Εξοργισμένη η Google με την αμερικανική κυβέρνηση

Οι αποκαλύψεις για τη δράση της NSA συνεχίζονται και μετά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκαλούν οργή και στις αμερικανικές εταιρείες.

«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυά, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Google, μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως η Washington Post πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας, αλλά και της Yahoo!, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Σύμφωνα με τον Ντράμοντ,0 η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών. «Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google», είπε ο Ο Ντράμοντ, που διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.

Το δημοσίευμα της Post επικαλείται έγγραφα που είχε διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν. Στα έγγραφα αναφερόταν ότι είχαν υποκλαπεί εκατομμύρια αρχεία και είχαν σταλεί από τα δίκτυα της Yahoo και της Google στα κεντρικά γραφεία της NSA.

Εκπρόσωπος της Yahoo! δήλωσε πως η εταιρεία «εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους για να προστατεύει τα κέντρα δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει πρόσβασε σε αυτά στην NSA ή άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες».

Ο επικεφαλής της NSA, Κηθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι η Υπηρεσία είχε πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών και είπε ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες και όχι εκατομμύρια διαδικτυακά αρχεία, με νόμιμο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Οι εταιρείες, τα συμβόλαια και οι αριθμοί πίσω από τις αποκαλύψεις του πιο διάσημου καταζητούμενου στον κόσμο

Συνάντηση Γερμανών-Αμερικανών αξιωματούχων για την παρακολούθηση Μέρκελ
Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον η συνάντηση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Γερμανίας για να συζητήσουν τις αναφορές σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την φερόμενη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Κριστόφ Χιούσγκεν, Σύμβουλος των γερμανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και ο Γκούντερ Χέις, συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις, η βοηθός του Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λίσα Μονάκο, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τζον Ίνγκλις.

«Οι συνομιλίες που είχαμε σήμερα έδωσαν την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να ακουστούν και να καθορίσουμε από κοινού τον καλύτερο τρόπο για να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν, σημειώνοντας πως δεν υπήρχαν άλλες νέες ανακοινώσεις από τη συνάντηση.

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»

«Συνεχή διάλογο» με την Ελλάδα για τις υποκλοπές
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι απάντησε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι «η Ελλάδα κατασκόπευε δύο Αμερικανούς πρέσβεις», καθώς και για το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού ότι «οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους Έλληνες».

«Δεν έχω κανένα συγκεκριμένο σχόλιο, εκτός από το να πω ότι έχουμε συνεχή διάλογο με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών. Βέβαια, αυτό θα συνεχιστεί. Όπως γνωρίζετε, τώρα έχουμε μια αναθεώρηση που είναι σε εξέλιξη, όπου θα δούμε όλα αυτά τα ζητήματα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Επιμένει η NSA πως δεν κατασκόπευε τον Πάπα
Μετά το δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού Panorama που ισχυρίζεται πως υπό παρακολούθηση βρισκόταν εδώ και χρόνια και ο Αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε χθες πως «Η NSA δεν έχει στόχο το Βατικανό. Οι ισχυρισμοί ότι η NSA είχε στόχο το Βατικανό που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Panorama της Ιταλίας είναι αναληθείς».

Διαβάστε ακόμη: Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;