Facebook: Safety Check ξανά μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νιγηρία

Facebook: Safety Check ξανά μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νιγηρία
epa04866804 Soldiers from 21 Brigade and Army Engineers clearing Islamic militant group Boko Haram camps at Chuogori and Shantumari in Borno State, Nigeria, 30 July 2015. A string of attacks have resulted in over 430 fatalities by Islamic militant group Boko Haram in July alone. The Nigerian military continues its operations in the North East of Nigeria to try to flush out the terrorist organisation. EPA/STR

Η νέα επιδρομή τρομοκρατών με δεκάδες νεκρούς ενεργοποίησε ξανά την υπηρεσία αναφοράς ασφαλείας στο Facebook μέσα σε μια εβδομάδα.

Ενεργοποιήθηκε ξανά η υπηρεσία Safety Check από το Facebook μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση εξτρεμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

«Ενεργοποιήσαμε ξανά το Safety Check μετά τη βομβιστική επίθεση στη Νιγηρία», έγραψε στον λογαριασμό του ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής είναι τραγική κι εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους σε τέτοιου είδους περιστατικά», συμπλήρωσε ο συνιδρυτής του Facebook.

Η βομβιστική επίθεση στην πόλη Γιόλα στη Νιγηρία άφησε πίσω της εκτός από τους 31 νεκρούς, και 72 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού.

Το Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μετά την απόφασή του να ενεργοποιήσει την υπηρεσία στην οποία οι χρήστες αναφέρουν ότι είναι ασφαλείς, μόνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και όχι για τις παρόμοιες επιθέσεις στη Βηρυτό, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν το χτύπημα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πολιτική του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ήταν μέχρι πρόσφατα να ενεργοποιεί το Safety Check μόνο σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, με τους πολίτες που βρίσκονται στο επίκεντρο να δηλώνουν δημόσια ότι είναι καλά στην υγεία τους για να ενημερώνονται οι συγγενείς και τα φιλικά τους πρόσωπα.

Την Τρίτη ο Ζούκερμπεργκ είχε δηλώσει δημόσια ότι το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει να αναθεωρεί την πολιτική του σχετικά με την υπηρεσία Safety Check, κάτι το οποίο ήδη άρχισε να φαίνεται μετά την πρόσφατη έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο συχνά θα ανοίγει η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η Νιγηρία ζει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις, με τα θύματα από το 2014 μέχρι σήμερα να ξεπερνούν τις 7.500. Συνολικά, σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί για το 2014 οι θάνατοι τουλάχιστον 32.000 ανθρώπων από τρομοκρατικές επιθέσεις.