Facebook: Σαρώνει και παρακολουθεί ότι στέλνετε στο Messenger

Facebook: Σαρώνει και παρακολουθεί ότι στέλνετε στο Messenger
(iStockphoto) IT15-fB-032916-istock March 23, 2014: Facebook on an iPhone home screen drawing focus to the Facebook app and the accompanying Messenger app. Photo:

Το Facebook παρακολουθεί τις φωτογραφίες, τους συνδέσμους, και ό,τι άλλο στέλνετε στο Messenger.

Το Facebook σαρώνει τους συνδέσμους και τις εικόνες που οι χρήστες στέλνουν μεταξύ τους μέσω του Facebook Messenger.

Παράλληλα, διαβάζει συνομιλίες όταν αυτές επισημαίνονται στους συντονιστές, ώστε να διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση, το περιεχόμενο μπλοκάρεται ή αφαιρείται.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πρακτική ύστερα από τη δημοσιοποίηση συνέντευξης του CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, η οποία έγειρε ερωτηματικά σε σχέση με τις πρακτικές και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Messenger. Ο Zuckerberg αναφέρθηκε σε μια περίπτωση όπου έλαβε ένα τηλεφώνημα σχετικό με την εθνοκάθαρση στη Βιρμανία. Το Facebook είχε εντοπίσει άτομα που επεδίωκαν να στείλουν αμφιλεγόμενα μηνύματα μέσω της εφαρμογής Messenger.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συστήματά μας εντόπισαν το τι συνέβαινε» είπε ο Zuckerberg. «Και φροντίσαμε να μπλοκάρουμε τα επίμαχα μηνύματα».

Κάποιοι άνθρωποι αντέδρασαν με ανησυχία στο Twitter: Μήπως το Facebook διαβάζει, γενικότερα, τα μηνύματα; Η πλατφόρμα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο σε σχέση με το πώς χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, και η αποκάλυψη μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Η εταιρεία πάντως είπε ότι το Messenger δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τα μηνύματα που παρακολουθούνται για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη πρακτική ίσως επεκτείνεται πέρα απ’ ό,τι νομίζουν οι χρήστες του Messenger.

Όπως ανέφερε η εταιρεία μιλώντας στο Bloomberg, αν και οι συζητήσεις στο Messenger είναι ιδιωτικές, το Facebook τις σαρώνει και χρησιμοποιεί εκεί τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί γενικότερα σε ολόκληρο το κοινωνικό δίκτυο για να αποτρέπει περιπτώσεις κατάχρησης.

Το περιεχόμενο πρέπει να πληροί τα ίδια «πρότυπα της κοινότητας». Οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για αναρτήσεις ή μηνύματα που παραβιάζουν αυτά τα πρότυπα. Όμως, ο ίδιος σκοπός μπορεί να υπηρετηθεί κι από αυτοματοποιημένα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Facebook.

«Για παράδειγμα, στο Messenger, όταν στέλνεις μια φωτογραφία, τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας τη σαρώνουν χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία φωτογραφικού ταιριάσματος για να εντοπίσουν τυχόν εικόνες που σχετίζονται με παιδικής εκμετάλλευση, ή όταν στέλνεις έναν σύνδεσμο, τον σαρώνουμε για κακόβουλο λογισμικό ή ιούς», ανέφερε σε δήλωσή της μια εκπρόσωπος του Facebook Messenger. «Το Facebook σχεδίασε αυτά τα αυτοματοποιημένα εργαλεία για να μπορούμε να σταματάμε γρήγορα τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές στην πλατφόρμα μας».

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία επιμένει ότι τα συστήματα σάρωσης του Messenger «είναι αρκετά παρεμφερή προς εκείνα που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες διαδικτύου σήμερα».

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που το Facebook βρίσκεται …σε άμυνα, στον αντίκτυπο της κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από την εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Η «Mea Culpa» του Ζούκερμπεργκ ικανοποίησε τους επενδυτές του Facebook