Η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι «φαντασίωση», λέει ο CEO της Saudi Aramco

Η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι «φαντασίωση», λέει ο CEO της Saudi Aramco
Saudi Aramco President & CEO Amin Nasser speaks during the CERAWeek oil summit in Houston, Texas, on March 18, 2024. (Photo by Mark Felix / AFP) Photo: AFP
«Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες», είπε δημόσια ο Αμίν Νάσερ.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, της Saudi Aramco, υποστήριξε πως η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη «φαντασίωση» της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

«Στον πραγματικό κόσμο, η τρέχουσα στρατηγική μετάβασης αποτυγχάνει εμφανώς στα περισσότερα μέτωπα, καθώς συγκρούεται με πέντε σκληρές πραγματικότητες» ανέφερε ο CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ, τη Δευτέρα στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek by S&P Global στο Χιούστον του Τέξας.

«Χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το CNBC υπενθυίζει πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι προέβλεψε πέρυσι ότι η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα κορυφωθεί το 2030.

Ο Νάσερ δήλωσε ότι η ζήτηση είναι απίθανο να κορυφωθεί σύντομα, πόσο μάλλον μέχρι εκείνο το έτος. Ο Νάσερ πρότεινε ότι ο ΔΟΕ επικεντρώνεται στη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και πρέπει να επικεντρωθεί και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ακόμα, είπε πως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει επενδύσει περισσότερα από 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από 3%, είπε.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, συμπλήρωσε ο CEO της Aramco. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα κατά την ίδια περίοδο και θα φθάσει σε ιστορικό υψηλό φέτος.

Το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, δήλωσε ο Νάσερ. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, είπε.

«Αυτή δεν είναι καθόλου η μελλοντική εικόνα που κάποιοι ζωγραφίζουν. Ακόμη και αυτοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» τόνισε ο αξιωματούχος της Aramco.

Τα αναπτυσσόμενα έθνη του παγκόσμιου Νότου, εν τω μεταξύ, θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ευημερία αυξάνεται σε αυτά τα έθνη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Τα έθνη αυτά λαμβάνουν λιγότερο από το 5% των επενδύσεων που στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Ο Νάσερ δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοτας ότι μόνο οι βελτιώσεις της αποδοτικότητας κατά τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μειώσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά σχεδόν 90 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα ισοδύναμου πετρελαίου.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, εν τω μεταξύ, έχουν υποκαταστήσει μόνο 15 εκατομμύρια βαρέλια κατά την ίδια περίοδο, είπε.

«Θα πρέπει να εισάγουμε σταδιακά νέες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες όταν είναι πραγματικά έτοιμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και με τις κατάλληλες υποδομές» σημείωσε ο Νάσερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com