Fed: Πάνω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός, αλλά θα επανέλθει – Παροδική η αύξηση

Fed: Πάνω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός, αλλά θα επανέλθει – Παροδική η αύξηση
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν ανησυχεί για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. 

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν και είναι έτοιμη να παρέμβει εάν ο πληθωρισμός βγει εκτός ελέγχου» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών αργότερα μέσα στο έτος. Πρόσθεσε δε ότι η Fed «είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική κατά περίπτωση». 

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν αύξηση στο 5,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποκαλύπτει πως η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται. Αν και ο Powell σημείωσε πως η Fed δεν θα ήταν ικανοποιημένη με την αύξηση των τιμών, επέμεινε στην άποψή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, κάτι που «συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας».  

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Fed αποδίδει την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά λόγω της πανδημικής κρίσης. Επίσης, στην επιδείνωση κατάστασης συμβάλλουν οι διαταραχές που σημειώνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.