Το Φόρουμ του Νταβός ξεκινά – Τι προβλέπουν οι δισεκατομμυριούχοι

Το Φόρουμ του Νταβός ξεκινά – Τι προβλέπουν οι δισεκατομμυριούχοι

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη συγκεντρώνονται στην Ελβετία και κάνουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία.

Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αναμένεται να συγκεντρώσει και εφέτος την «αφρόκρεμα» των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Το Φόρουμ, που φιλοξενείται στο Νταβός της Ελβετίας, θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 24 Ιανουαρίου.

Πάνω από 2.500 επιχειρηματίες -εκ των οποίων 100 δισεκατομμυριούχοι- αλλά και 40 αρχηγοί κρατών θα παρευρεθούν στο εφετινό Φόρουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Γη, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, είναι η διεθνής τρομοκρατία, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και η στάση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των συμμετεχόντων είναι ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά.

«Τα πάντα είναι αμφίρροπα αυτή τη στιγμή» σχολιάζει ο Ιρλανδός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ντένις Ο’ Μπράιεν, μιλώντας τηλεφωνικά στο Bloomberg.

Η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της «παρά μόνο προς το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016» πρόσθεσε ο Ο’ Μπράιεν.

Όσο για την τιμή του «μαύρου χρυσού» σύμφωνα με τον Ο’ Μπράιεν θα φτάνει τα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους.

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θα δώσει το παρών στο Φόρουμ ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αρνήθηκε μέσω του εκπροσώπου του να προχωρήσει σε εκτιμήσεις σχετικό με τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική σκηνή για φέτος.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους διάσημους «κροίσους» ξεχωρίζουν ονόματα όπως του επενδυτή Τζορτζ Σόρος, του προέδρου της Google Έρικ Σμιντ καθώς και της επικεφαλής επιχειρησιακού σχεδιασμού του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ