Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ιστορικά χαμηλά που γυρίζουν πίσω στο 1993.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη έφτασαν στο ναδίρ, καθώς τα στοιχεία για τον Ιούνιο του 2013 ήταν τα χειρότερα των τελευταίων 20 ετών. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις όποιες ελπίδες των Ευρωπαίων αυτοκινητοβιομηχάνων για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, η ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 6,3% τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών υποφέρουν εδώ και μήνες εξαιτίας της συνεχούς αύξησης της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη.

Εν μέσω των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η Fiat είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν κατά 13,6%, η Peugeot κατά 10,9% ενώ η Ford ήταν η μόνη που είδε αύξηση κατά 6,9%.

Διαβάστε: Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν νέα αυτοκίνητα. Έτσι, πολλοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο εργοστασίων και καθυστερούν την παρουσίαση νέων μοντέλων.

Μία πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων AlixPartners κατέδειξε ότι 58 από τα 100 μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι ζημιογόνα και προέβλεψε ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ για το άμεσο μέλλον θα παραμείνουν στάσιμες στα 12 εκατομμύρια νέα οχήματα, περίπου, το χρόνο.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Αυτοκινητοβιομηχάνων, οι συνολικές πωλήσεις σε ΕΕ και Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών έπεσαν το πρώτο μισό του 2013 κατά 6,7% (6,436,743 πωλήσεις), γυρίζοντας πίσω στις επιδόσεις του 1993, με τις πωλήσεις του Ιουνίου να βρίσκονται στο χαμηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 1996.

Σε αντίθεση με εταιρίες όπως η Peugeot και η Fiat, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πολυτελείας, όπως η Daimler, η BMW, η Jaguar, αλλά και η Volkswagen, δεν έχουν την ίδια εξάρτηση από τις δυτικές αγορές και μάλιστα αναμένεται να αποκομίσουν κέρδη από τη μεγέθυνση της αγοράς της Κίνας.