FT: Στο χείλος του γκρεμού η ελληνική κυβέρνηση

FT: Στο χείλος του γκρεμού η ελληνική κυβέρνηση

«Ένα λεπτό από τα… μεσάνυχτα η Ελλάδα», τιτλοφορείται το δημοσίευμα των Financial Times.

Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με αυτό, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times που φέρει τον τίτλο: «Ένα λεπτό από τα… μεσάνυχτα η Ελλάδα». Το άρθρο περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ως εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «επιδρομή» στα ταμεία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και του μετρό της Αθήνας, καθώς διευρύνει το κυνήγι κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή αλλά και να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη στο τέλος του μήνα με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και κατόπιν στις 9 Απρίλη με μια πληρωμή 450 εκατ. προς το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν έχει τα κεφάλαια ώστε να καλύψει και τα δυο. Επιπροσθέτως η ΕΚΤ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά σε ό,τι αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων».

Οι Financial Times σημειώνουν πως η κατάσταση για τη χώρα μας επιδεινώνεται, καθώς καθυστερεί η επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις: «Ορισμένοι αξιωματούχοι, δεδομένης της έλλειψης προόδου, επιτάχυναν τις προετοιμασίες για την περίπτωση που η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό πριν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να ελέγχουν τη νομοθεσία που αφορά τον περιορισμό κεφαλαίων (capital control) στην περίπτωση που η αυξημένη αβεβαιότητα ή μια μη πληρωμή του ΔΝΤ δημιουργήσει ένα πανικό για τις τραπεζικές καταθέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

«Στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι καθιστά νομικά υποχρεωτική την απαγόρευση να αυξήσουν την έκθεσή τους στα έντοκα γραμμάτια. Μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά επίσης θα κλείσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης στην οποία η Αθήνα είχε βασιστεί».

Το δημοσίευμα των Financial Times καταλήγει πως αποτυχία πληρωμής του ΔΝΤ τον Απρίλιο δεν θα σημαίνει άμεσα χρεοκοπία: «Μια αποτυχία να πληρώσει μια από τις δύο εκδόσεις έντοκων γραμμάτιων – λήγουν στις 14 Απριλίου, και στις 17 Απριλίου – θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ευρύτερη αναταραχή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ρήτρες σε άλλες δανειακές συμβάσεις που θα προκαλούσαν την άμεση λήξη τους. Το «ταβάνι» της ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει την αποπληρωμή του εντόκου γραμματίου της 14ης Απριλίου ιδιαίτερα απαιτητική. Οι ελληνικές τράπεζες υπήρξαν οι πρώτοι αγοραστές αυτών των χρεών και ανανέωσαν την κατοχή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.

Αλλά τουλάχιστον το 20% από τα έντοκα της 14ης Απριλίου κατέχουν επενδυτές εκτός Ελλάδας, οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την κατοχή τους και πλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να καλύψουν τη διαφορά».