FT: «Tσουχτερό» το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ

FT: «Tσουχτερό» το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ

Στα 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι μελλοντικές πληρωμές της Βρετανίας προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η Βρετανία θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει δισεκατομμύρια στερλίνες στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το Brexit, προκειμένου να διατηρήσει την πολύτιμη πρόσβαση του Λονδίνου στην Ενιαία Αγορά, με βάση τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η απαίτηση της πρωθυπουργού είναι η Βρετανία να ελέγχει τα σύνορά της και να εξαιρεθεί από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της ΕΕ έχει οδηγήσει πολλούς σε Λονδίνο και Βρυξέλλες στο να συμπεράνουν πως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες με έδρα στη Βρετανία θα χάσουν αναπόφευκτα τα δικαιώματα «ελεύθερης διακίνησης» (passporting), που τους επιτρέπουν να συναλλάσσονται ελεύθερα στην Ευρώπη.

Αλλά σε μια κίνηση που πιθανόν να «ταράξει» πολλούς Συντηρητικούς Ευρωσκεπτικιστές, η Mέι δεν έχει αποκλείσει τις μελλοντικές πληρωμές στην ΕΕ, για να διασφαλίσει προνομιούχα πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Ο χρηματοοικονομικός συγκαταλέγεται στους τομείς που είναι το πιθανότερο να επωφεληθούν από οποιαδήποτε συμφωνία θα αναγνώριζε την «ισότητα» των ρυθμιστικών συστημάτων.

Την Παρασκευή, η Μέι διαβεβαίωσε την iαπωνική αυτοκινητοβιομηχία Nissan ότι οι όροι των εμπορικών συναλλαγών για το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της στο Sunderland δεν πρόκειται να αλλάξουν μετά το Brexit, σε μια πρώτη ένδειξη πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει την προστασία «προνομιούχων» κλάδων από την επίπτωση της απόσχισης από την ΕΕ.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι υπουργοί έχουν δηλώσει στους Financial Times πως το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει το πώς η Βρετανία θα μπορούσε να συνεχίσει να συνεισφέρει δισεκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα το εξηγήσουμε», σημείωσε ένας υπουργός. «Αλλά η Τερέζα έχει υπάρξει πολύ προσεκτική στο να μην το αποκλείσει εντελώς». Άλλος ανώτατος Συντηρητικός είπε: «Με την Τερέζα, πρέπει να ακούς προσεκτικά τις σιωπές».

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε πως κατά μέσο όρο η «καθαρή» βρετανική συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, το διάστημα μεταξύ 2010 και 2014, ήταν 7,1 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως, αν η «επιστροφή» (rebate) η οποία ίσχυε για τη Βρετανία και οι ροές κεφαλαίου από τις Βρυξέλλες προς έργα και οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον οποιωνδήποτε μελλοντικών πληρωμών προς την ΕΕ μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει και μια οικονομική επιβάρυνση λόγω του διαζυγίου με την Ενωση, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Για να εξευμενίσουν τους Συντηρητικούς υποστηρικτές του Brexit, οι υπουργοί ψάχνουν τρόπους να παρουσιάσουν με επιδεξιότητα (τυχόν) μελλοντικές πληρωμές. Για παράδειγμα, η Βρετανία θα μπορούσε να καταβάλλει μεγαλύτερες από το αναμενόμενο συνεισφορές σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ασφάλεια, ή να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον «προϋπολογισμό βοήθειας» για να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκά projects.

Oι τραπεζίτες πιέζουν τη βρετανική κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο ώστε ο χρηματοοικονομικός κλάδος να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δικαιώματα ελεύθερης πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Υποστηρίζουν πως το να υποχωρήσουν σε ζητήματα κανονιστικής ισοδυναμίας με την ΕΕ είναι υπερβολικά επικίνδυνο και δεν θα τους απέτρεπε από το να μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας.