Γ. Κουμπενάς: «Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά»

Γ. Κουμπενάς: «Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά»
Το κρουαζιερόπλοιο "Celestyal Nefeli", της Celestyal Cruises, ξεκινάει για την πρώτη κρουαζιέρα από το Ναύπλιο, το οποίο η εταιρία χρησιμοποιεί ως λιμένα νηολόγησης (home port) του, Ναύπλιο, Δευτέρα 17 Απριλίου 2017 . "Πανοραμικό Αιγαίο" ονομάζεται η κρουαζιέρα των 5 ημερών από το Ναύπλιο με το Celestyal Nefeli που ξεκίνησε με πρώτη αναχώρηση την 17η Απριλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο 2017. 200 άτομα συμμετέχουν στην έναρξη της κρουαζιέρας του Celestyal Nefeli που επιβιβάστηκαν σήμερα από το Ναύπλιο, ενώ για πρώτη φορά ο σύλλογος λιμενεργατών του λιμένα Ναυπλίου ανέλαβε και χρέη αχθοφόρων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το αποτύπωμα της κρουαζιέρας, ο μαζικός τουρισμός και η δύσκολη επισκεψιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Μια λύση για όσους δεν έχουν κλείσει διακοπές και δεν είναι fans του να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς αναφορικά με τη διαμονή και τη σίτιση, είναι η κρουαζιέρα. Αν και στο μυαλό μας την έχουμε συνδυάσει με μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, τα στοιχεία δείχνουν πως το ηλικιακό φάσμα διευρύνεται.

Στην Ελλάδα φέτος ο τουρισμός μπορεί να μην βρίσκεται στα επίπεδα που προσδοκούσε η αγορά, όμως η κρουαζιέρα κινείται με αυξητική τάση με τους επαγγελματίες του κλάδου να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουνίου, οι transit επιβάτες αυξήθηκαν σε 215.237 από 134.000 το 2022, ενώ οι embarking επιβάτες ανέβηκαν σε 140.588 από 58.76, νούμερο το οποίο μας κάνει να μιλάμε για τριπλασιασμό.

Όπως επισημαίνει στο Fortune o Γιώργος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, θετικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι το homeporting στον Πειραιά όπου αυξήθηκε ο αριθμός των πλοίων που επισκέφτηκαν το λιμάνι κατά 15% το διάστημα Ιανουαρίου –Ιουνίου, από 234 σε 273.

«Στη χώρα μας έρχονται πλέον πλοία μικρότερου μεγέθους, με ακριβότερα εισιτήρια που απευθύνονται σε πιο πλούσιους ανθρώπους. Μάλιστα το 30% των κρουαζιερόπλοιων πολυτελείας ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά και μιλάμε για ένα target group ηλικίας 50 έως 70 ετών. Την ίδια στιγμή, έχουμε και τα μεγάλα πλοία όπου εδώ μιλάμε για φθηνότερα εισιτήρια και βλέπουμε χαμηλότερο ηλικιακό κοινό και μικρότερου εισοδήματος ταξιδιώτες» αναφέρει ο κ. Κουμπενάς.

Φανατικοί οπαδοί της κρουαζιέρας αποδεικνύονται οι Αμερικάνοι, ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και το Top 3 συμπληρώνουν οι κάτοικοι της Λατινικής Αμερικής.

Οι Δήμοι δεν θέλουν να πάρουν την «καυτή πατάτα»

Σχολιάζοντας τα παράπονα τουριστών, ξεναγών και tour operators που κάνουν λόγο για περιορισμό στην προσβασιμότητα των μνημείων εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας που μπαίνουν μαζικά σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους, ο κ. Κουμπενάς παραδέχεται, ότι ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένα.

«Πράγματι η Ακρόπολη κατακλύζεται από πάρα πολλούς τουρίστες λόγω της κρουαζιέρας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στις αφίξεις πλοίων έτσι ώστε να μην μπαίνουν πολλά ταυτόχρονα. Να γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος και ένα destination management το οποίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε να εφαρμόζεται μόνο στη Σαντορίνη. Πρέπει επιτέλους να μπουν όρια στο πώς και πότε θα έρχονται τα πλοία κι αυτό είναι θέμα του εκάστοτε Δήμου που καλείται να πάρει την γενναία απόφαση πόσους επιβάτες κρουαζιέρας μπορεί να αντέξει καθημερινά ένα συγκεκριμένο μέρος. Δεν είναι θέμα, ούτε του Υπουργείου Ναυτιλίας, ούτε του Υπουργείου Τουρισμού. Και ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν γίνεται πράξη – όταν στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια – και συνιστά πρόκληση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, είναι επειδή φοβούνται ότι θα ζημιωθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις και ότι ενδεχομένως αποτρέψουν έναν αριθμό πλοίων από τον ελλιμενισμό τους σε συγκεκριμένους προορισμούς».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Έλληνα ταξιδιώτη, ο κ. Κουμπενάς υπογραμμίζει πως η κρουαζιέρα δεν είναι στις πρώτες επιλογές του, παρόλα αυτά το μικρό ποσοστό έχει αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει.

«Στην περίπτωση της Celestyal Cruises διοργανώνουμε τριήμερες, τετραήμερες και εφτά ημέρες κρουαζιέρες όπου η τιμή μπορεί μέσα από προσφορά να ξεκινά από τα 99 € την ημέρα/ άτομο και να φτάνει μέχρι τα 150 € την ημέρα/ άτομο και περιλαμβάνει πλήρη διατροφή, όπερ τέσσερα γεύματα, μεταφορά και ποτά. Κατά κύριο λόγο οι Έλληνες επιλέγουν την κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά και την Τουρκία, αλλά και τα δρομολόγια που περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τους Αγίους Τόπους. Αν και δεν είναι στην κουλτούρα μας, είναι γεγονός ότι όποιος Έλληνας κάνει μία φορά κρουαζιέρα, μετά το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο».

Εστιάζοντας στην επόμενη μέρα του κλάδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, τονίζει πως η κρουαζιέρα χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο ως προς το τι είδους πλοία θέλουμε και που θέλουμε να πηγαίνουν χωρίς να ζημιώνονται οι προορισμοί.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσο συνεισφέρει η ελληνική κρουαζιέρα στο Α.Ε.Π. και αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ξέρω από που συλλέγονται και πόσο αντιπροσωπευτικά είναι. Για παράδειγμα το 2019 η προσφορά της ελληνικής κρουαζιέρα στο Α.Ε.Π. ανερχόταν σε 500 εκατομμύρια €. Εγώ θα σας πω ότι μόνο το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει η Celestyal Cruises είναι 110 εκατομμύρια €. Επομένως μιλάμε για ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δημοσιεύεται» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: