Γ. Παπανδρέου: «Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωζώνης»

Γ. Παπανδρέου: «Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωζώνης»

Για το ΔΝΤ, το δημοψήφισμα και το πρόβλημα «δημοκρατίας» στην Ευρώπη μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατεύθυνση που έχει πάρει η ΕΕ ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και τις προτεραιότητες πολιτικής της . Ο κ. Παπανδρέου μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στην ετήσια διάλεξη του Κέντρου Αριστείας Ζαν Μονέ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με τίτλο :  «Η κρίση στην ευρωζώνη και ο ρόλος της προοδευτικής πολιτικής στην επίλυσή της».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε αρχικά ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα της ευρωζώνης». Όπως σημείωσε, η Ελλάδα απλώς έριξε φως στις βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρώπης. «Αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν η αφηγηματική ότι η Ελλάδα και η περιφέρεια ήταν το πρόβλημα και έτσι η λιτότητα έγινε και συνταγή και τιμωρία», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι η λιτότητα δεν αντιμετώπισε τα πραγματικά προβλήματα των χωρών της περιφέρειας, σίγουρα όχι της Ελλάδας, καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη ήταν «απλώς η κορυφή του παγόβουνου, το σύμπτωμα αντί το υποκείμενο αίτιο».

Διαβάστε ακόμη: Στην αντεπίθεση περνά ο Γιώργος Παπανδρέου

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό της διακυβέρνησης – θα έλεγα η αποτυχία των δημοκρατικών θεσμών μας, η απουσία εποπτείας, η έλλειψη διαφάνειας, η κακή διανομή κονδυλίων αντί της έλλειψης κονδυλίων, η άνιση διανομή του πλούτου, οι πελατειακές σχέσεις αντί της αξιοκρατίας, ο έλεγχος της πολιτικής από συμφέροντα, η διαφθορά. Θα έλεγα ότι είχαμε έναν πελατειακό καπιταλισμό. Προτεραιότητα της τρόικα λοιπόν θα έπρεπε να ήταν οι μεταρρυθμίσεις αντί της λιτότητας κάτι που έχουν καταλάβει αργά, αφού έχουν δημιουργηθεί βαθιές αδικίες».

Αναφερόμενος στο δημοψίφησμα, δήλωσε πως ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο το κάλεσε το 2011, ήταν ότι θεωρεί αδήριτη ανάγκη το ευρωπαϊκό εγχείρημα να μην είναι των ελίτ αλλά των πολιτών. Παραδέχθηκε ότι ο «καλός φίλος» του Νικολά Σαρκοζί ήταν «ιδιαίτερα εξοργισμένος» με την απόφασή του. «Στις Κάννες επανέλαβα την πεποίθησή μου ότι το δημοψήφισμα ήταν αναγκαίο για τη λαϊκή στήριξη στο σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι οι αγορές κάνουν σαν τρελές. Εγώ απάντησα ότι η εμπιστοσύνη των αγορών δε θα διαρκέσει πολύ αν δεν έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό είναι η καρδιά του προβλήματος της Ευρώπης, πρόβλημα δημοκρατίας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Λαγκάρντ: «Ζήτημα τιμής» για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος για την Ελλάδα

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πώς ενεπλάκη τελικά το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι αρχικά δεν υπήρχε ταμείο διάσωσης στο οποίο μπορούσε να απευθυνθεί η Ελλάδα αν χρειαζόταν χρήματα. Σημείωσε ότι υπήρχε μεγάλη αντίδραση από τη Γερμανία για τη δημιουργία του EFSF, καθώς μεταξύ άλλων ετίθετο ζήτημα ηθικού κινδύνου, παρά τις προειδοποιήσεις από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ περί αναλογιών με την υπόθεση της Lehman Brothers και περί κινδύνου διάδοσης της κρίσης. Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΔΝΤ καθώς υπήρχε πρόνοια δυνατότητας μιας περιορισμένης οικονομικής βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η τεχνική εξειδίκευση. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι στην Ευρώπη όπως οι Σαρκοζί και Τρισέ δεν ήθελαν την ανάμιξη του ΔΝΤ, άλλοι όπως οι Ολλανδοί και εν μέρει οι Ισπανοί την προτιμούσαν, ενώ υπέρ της ανάμιξης του ΔΝΤ τάσσονταν και οι Ρώσοι στις επαφές τους με την ελληνική ηγεσία.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι Γερμανοί υποστήριξαν την παρουσία του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση διότι η καγκελάριος Μέρκελ «δεν είχε εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αφού υπό την εποπτεία της η Ελλάδα βρέθηκε με υπέρογκο έλλειμμα. Η κα. Μέρκελ, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ένιωθε ότι υπήρχε η αίσθηση πως οι αποφάσεις της Κομισόν ήταν πολιτικά επηρεαζόμενες και ήθελε να πει στους Γερμανούς πολίτες ότι η διάσωση της Ελλάδας έπρεπε να γίνει διότι το είχαν πει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.