Γάζα: Η Μοσάντ «μελετά» την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας – Στο Ισραήλ για… πίεση ο Μπλίνκεν

Γάζα: Η Μοσάντ «μελετά» την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας – Στο Ισραήλ για… πίεση ο Μπλίνκεν
epa10948682 Israeli soldiers aboard an armoured personnel carrier (APC) on patrol near the border with the Gaza Strip, southern Israel, 30 October 2023. The IDF struck over 600 militant targets over the past few days as it continued to 'expand ground operations' in the Gaza Strip, the Israel Defense Forces (IDF) said on 30 October. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς επιβεβαίωσε την Τρίτη πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μελετούν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η απάντηση της Χαμάς διαβιβάστηκε μέσω του μεσολαβητή του Κατάρ στη Μοσάντ.

Οι λεπτομέρειες εξετάζονται με προσοχή από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ για να συζητήσει ενδεχόμενη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει την Τετάρτη συνομιλίες με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, την οποία αναμένεται να πιέσει για την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, την ημέρα που ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

Πέντε μήνες, πέντε περιοδείες στη Μέση Ανατολή για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: χθες βρισκόταν στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, τις δυο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προτού το αεροσκάφος του φθάσει στο Τελ Αβίβ το βράδυ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν, στο Κάιρο και στη Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε χθες Τρίτη για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα.

Κατά πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε «αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «συνολικά θετική» την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια».

Ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν σήμερα, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σαουδική Αραβία επαναλαμβάνει πως δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν δεν ιδρυθεί ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης

Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε στις ΗΠΑ ότι η θέση του βασιλείου παραμένει πως δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του παρά μόνο αφού ιδρυθεί και αναγνωριστεί κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και σταματήσει η ισραηλινή «επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έλαβε «θετική» ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις των δυο εταίρων-κλειδιών της Ουάσιγκτον ως προς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσά τους για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι εξέδωσε την ανακοίνωση αντιδρώντας στη δήλωση του κ. Κέρμπι.

Η ζύμωση για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο βασίλειο και στο εβραϊκό κράτος εντάθηκε από το 2020, όταν το Ριάντ συναίνεσε σιωπηρά στην απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.

Όμως το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων, που υποστηρίζει σθεναρά η Ουάσιγκτον, έχει μπει στον πάγο από τον Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγές του ενήμερες για τη θέση του Ριάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: