Γεφύρωση ρήγματος ή γεφύρι της Άρτας η σχέση Εθνικής – ΤΧΣ;

Γεφύρωση ρήγματος ή γεφύρι της Άρτας η σχέση Εθνικής – ΤΧΣ;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκηνιακές προσπάθειες για συμβιβαστική λύση και βελτίωση του ρήγματος στη σχέση με το Ταμείο (ΤΧΣ), εν μέσω πιέσεων για παραίτηση.

Λίλυ Σπυροπούλου 
Όπου υπάρχει καπνός, συνήθως, υπάρχει και φωτιά…Και αυτό είναι πιθανόν να αποδειχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε ότι αφορά τη σχέση Εθνικής Τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μιας σχέσης που έμεινε δυνατά στην επικαιρότητα, λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε με αφορμή τη νεά διοίκηση. Σχεδόν ταυτόσημα αρνητική στάση κράτησε η κυβέρνηση , αν κρίνει κανείς τις πρόσφατες αιχμές της ανακοίνωσης της Αντιπροεδρίας και τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εμμέσως πιέζουν για παραίτηση Λ. Φραγκιαδάκη, του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική, που δεν «υπάκουσε» στην πρόταση που του «υπαγορεύθηκε» για τον πρόεδρο στην Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, όπου φωτιά και…πυροσβέστες, οπότε, είναι εξίσου πιθανό, η όποια όξυνση σχέσεων και κλίματος να αμβλυνθεί. Προσπάθεια που καταβάλλει κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος, εκφράζοντας κυρίως τον  Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό  (SSM) που αμφότεροι επιδιώκουν νηνεμία, για λόγους συστημικής σταθερότητας.

Ολα τα φώτα, σήμερα, στη συνεδρίαση νωρίς το απόγευμα του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου (ΤΧΣ), μήπως και υπάρξουν νέες εξελίξεις που θα προκαλούσαν αναπόφευκτα μια ανατροπή. Αν και νεώτερες πληροφορίες, λένε ότι ίσως η συνεδρίαση μετατεθεί για αύριο Τρίτη, μήπως και τα πνεύματα ηρεμήσουν κάπως…. Εκ μέρους του Ταμείου, που αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο «εξ ανάγκης» μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας, με ποσοστό 40,4%, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προκληθεί μια έκτακτη γενική συνέλευση ή όχι στην Τράπεζα, με σκοπό την άρση εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνέλευση θα ήταν στοχευμένη στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Λ. Φραγκιαδάκη και όχι στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Βέβαια αυτή θα ήταν μια ανατρεπτική εξέλιξη που θα απειλούσε τόσο την ισορροπία στις σχέσεις Ταμείου Εθνικής, όσο και γενικότερα στην αγορά. Ενώ υπάρχουν φωνές που αναφέρουν τον κίνδυνο αυτό, πληθαίνουν και οι φήμες ότι οι δύο πλευρές μπορεί να τα βρουν.

Τον τόνο έδωσε με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης που φάνηκε πρόθυμος να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης στη σχέση με το ΤΧΣ. Οπως φέρεται να είπε, διαψεύδοντας με το ύφος του το ενδεχόμενο παραίτησης,  θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια «συνεργατική» λύση για το καλό της Εθνικής Τράπεζας. Και ότι θα προσπαθήσει να λάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με το Ταμείο. Δηλώσεις, που ερμηνεύονται από την αγορά, τόσο ως κίνηση για την αποκλιμάκωση των διαφορών – τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης – όσο και ως ένδειξη της πρόθεσης για παραμονή στα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου ( άρα μη υποβολής παραίτησης).

Το χρονολόγιο της διοικητικής κρίσης – Ο ρόλος του ΤΧΣ εφεξής

Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, σχεδόν παμψηφεί εξέλεξε ως νέο του πρόεδρο, τον κ. Π. Θωμόπουλο, το Ταμείο όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει ότι ο εκπρόσωπός του καταψήφισε την πρόταση Θωμόπουλου, έναντι της προηγούμενης του κ. Τσιτσιράγκου και ότι αυτό αποτέλεσε έναυσμα της κρίσης, δεδομένου ότι δεν εισακούσθηκε η πρόταση του μεγαλομετόχου. Είχαν προηγηθεί επαφές των εκπροσώπων του ΤΧΣ με τη διοίκηση της Τράπεζας, όπου κατά πληροφορίες, είχε διαμηνυθεί στην Εθνική ποιά πρόταση να υποστηρίξει…..

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο, οι θεσμοί και η κυβέρνηση σέβονται όπως επεσήμαναν σε δηλώσεις τους, το εκλεγμένο ΔΣ της Εθνικής και τις αποφάσεις του.  Δεν δίστασαν όμως, τόσο η Αντιπροεδρία (με την ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης) όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δείξουν εμμέσως την πόρτα της εξόδου στο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, υπό το πρίσμα μιας όχι ομαλής συνεργασίας με το ΤΧΣ. « Η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Τζανακόπουλος στο briefing με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι « το ρήγμα μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ πρέπει να κλείσει άμεσα…».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αμοιβαίες προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος, το πιθανότερο είναι να παραμείνει η διοίκηση στην Εθνική ως έχει. Αυτό αφορά και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Λ. Φραγκιαδάκη αλλά και το νέο πρόεδρο της Τράπεζας, τον κ. Π. Θωμόπουλο, μέχρι να επικυρωθεί από την τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας, στις αρχές του καλοκαιριού. Αλλωστε η γενική συνέλευση μιας τράπεζας είναι αυτή που επικυρώνει τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά, κυκλοφορεί και μια καινούρια «ονοματολογία» για το ποιοί θα μπορούσαν, αν όχι θα επεδίωκαν, να αναλάβουν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική…..

Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί θα δείξει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ αναφορικά με την Εθνική. Αλλωστε, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου προημερών, είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα για το μέλλον της συνεργασίας τους, αφού υπενθύμιζε το δικαίωμα για έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα μπορεί να ενέχει άρση εμπιστοσύνης για όλη τη διοίκηση, αν η ομαλότητα με κάποιο τρόπο διαταραχθεί.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι εντός του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ υπάρχουν αρκετά ξένα στελέχη, που επεδίωκαν την παραίτηση Φραγκιαδάκη, ακριβώς επειδή δεν πέρασε την επιλογή τους, δηλαδή τη βούληση του βασικού μετόχου. Εξ ου και η πιθανή αναβολή της συνεδρίασης για Τρίτη, μήπως και μεταπεισθούν οι σκληροπυρηνικοί και αποδώσουν οι διαβουλεύσεις για επιστροφή στην ομαλότητα.

Πηγή: News247