Γερμανοί βουλευτές αμφισβητούν την ειλικρίνεια των νέων ελληνικών προτάσεων

Γερμανοί βουλευτές αμφισβητούν την ειλικρίνεια των νέων ελληνικών προτάσεων

«Εγείρεται θέμα αξιοπιστίας», σχολιάζει ο  Μπρίνκχαους.

Το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στο Βερολίνουν αποτυπώνουν όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Σ. Ζάιμπερτ για την ελληνική πρόταση. Όπως είπε δεν μπορεί να σχολιάσει ακόμα επί του περιεχομένου των ελληνικών προτάσεων.

Τόνισε πως μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει να πάει η γερμανική κυβέρνηση στην Bundesbank για να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε επίσης πως δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Επίσης υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους διερωτήθηκε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF: «Πόσο αξιόπιστο είναι να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων;».

Ουσιαστικά περιέχει προηγούμενες ευρωπαϊκές προτάσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, πρόσθεσε. «Από εκεί εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας», εξήγησε ο Μπρίνκχαους.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Μίχαελ Φουξ δήλωσε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες απέρριψαν μέσω του δημοψηφίσματος τα μέτρα λιτότητας.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, δυσκολεύομαι λίγο να πιστέψω (τις προτάσεις), γιατί ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και της σημερινής ημέρας;», διερωτήθηκε ο Φουξ. «Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά αυτών των μέτρων», πρόσθεσε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τώρα εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, αν αυτό δεν λειτουργεί δεν έχει νόημα», κατέληξε.Ο βουλευτής του CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επέκρινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη», είπε. Στο θέμα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε «επίσης να στείλει μια παλιά εφημερίδα, υπογεγραμμένη και τότε κάποιοι θα έλεγαν “ωραία, ωραία”. Αυτή είναι τώρα η βάση», σημείωσε ο Φρίντριχ.

«Είτε η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες της είτε (κοροϊδεύει) εμάς και πάλι», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κράμερ ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Με εξαίρεση μερικές διακοσμητικές διορθώσεις, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία πριν μία εβδομάδα είχε συστήσει στους πολίτες της να απορρίψουν», εξήγησε.

Παρόλα αυτά ο Κράμερ εκτίμησε ότι «μια συμφωνία είναι πλέον κατά τι πιο πιθανή, αν και κανείς θα πρέπει να έχει στο νου του ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Διότι η Ελλάδα υποσχέθηκε όπως συνήθως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συχνά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ